Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Реалізація виборчого права громадянами України: основні аспекти

Дата: 06.03.2019 16:51
Кількість переглядів: 6422

Фото без описуУ відповідності до Конституції України чергові вибори Президента України призначені Верховною Радою на 31 березня 2019 року. Главу держави буде обрано громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Права голосу на виборах позбавлені лише громадяни, визнані судом недієздатним.

Статтею 2 закону України «Про вибори Президента України» визначено, що дані вибори є загальними, право голосу на яких мають громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років.

Документами, які підтверджує громадянство України, що є необхідною умовою для реалізації свого виборчого права є: паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби), тимчасове посвідчення громадянина України, картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім'я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи, - для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах.

Такі документи, як паспорт громадянина України, військовий квиток та тимчасове посвідчення громадянина України, є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях.

Натомість, картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора з відповідними даними, що визначені законодавством України, є підставою для отримання виборчого бюлетеня і може бути використаний на спеціальній виборчій дільниці, утвореній у відповідній установі виконання покарань або слідчому ізоляторі.

Для отримання виборчого бюлетеня та здійснення голосування на закордонних виборчих дільницях, а також на спеціальних виборчих дільницях, утворених на суднах, що перебувають у плаванні під Державним Прапором України, та на полярній станції України особа – громадянин України має пред’явити один з таких документів: паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт.

Перед виборами складають списки виборців. У них потрапляють усі повнолітні громадяни України, які мають право голосу. Кожна особа може перевірити наявність його даних у списку виборців двома шляхами:

1) заповнивши інформацію про себе на сайті Державного реєстру виборців, а саме – вказати ПІБ, електронну пошту та виборчу адресу в розділі «Перевірка включення». Далі залишиться лише ввести на сайті спеціальний код, який вам надішлють на електронну адресу, і ви отримаєте доступ до потрібних даних.

2) прийти в дільничу виборчу комісію за місцем реєстрації і перевірити, чи є ви в попередньому списку виборців.

Якщо ж вас у списку виборців немає, треба звернутись у відділ ведення державного реєстру виборців із заявою встановленого зразка. Слід зазначити, що дана заява може бути подана не пізніше, ніж за п'ять днів до дня виборів.

Також, відповідно до статті 274 Кодексу адміністративного судочинства, ви маєте право звернутися до суду, якщо вас немає у списку виборців. Суд розглядає позовні заяви, подані не пізніше дводенного строку до дня голосування. Останнім днем, коли подається такий позов, є 29 березня 2019 року. Рішення суду виконується негайно.

Досить часто до Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звертаються громадяни з питанням «Як проголосувати в іншому місті України, не за місцем реєстрації?», зазначає начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Аліна Федорченко.

Зміни тимчасового місця голосування в межах кордонів України визначені законом «Про державний реєстр виборців». Водночас стаття 7 вище зазначеного нормативно-правового акту визначає, що звернення виборця має бути «мотивованим».

Не пізніше, ніж за п'ять днів до дня голосування ви маєте особисто подати заяву про тимчасову зміну місця голосування у відповідний орган ведення Державного реєстру виборців із зазначенням дільниці чи адреси, за якою бажаєте проголосувати.

Разом із подачею заяви треба буде пред'явити паспорт, а також документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

Також документом, що підтверджує необхідність зміни місця голосування громадянина може бути  довідка з місця роботи, довідка з місця навчання, документ, який підтверджує право власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем, де виборець хоче проголосувати, довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Якщо ви подорожуєте – показуйте проїзні документи, путівку в санаторій тощо.

Нагадуємо, що правову допомогу можна отримати звернувшись до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Титаренка С., буд.6А, тел.: (0244) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь