Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Міжмуніципальне співробітництво громад дає синегретичний ефект

Дата: 15.03.2019 08:00
Кількість переглядів: 6502

До такого висновку дійшли учасники тренінгу «Розвиток міжмуніципального співробітництва в ОТГ». Організатор навчання - Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Ірина Кудрик, директор Чернігівського ЦРМС, вітаючи учасників, зазначила: «Налагоджуючи співпрацю між собою громади підсилюють одна одну. Поодинці вирішити деякі проблеми складно, а коли разом, то це вже не проблема, а завдання. І можна розробити ефективний план його вирішення».

Людмила Чабак, радник з децентралізації Чернігівського ЦРМС, розповіла учасникам про основні засади співробітництва громад, його роль та значення для розвитку територій, а також про закони та нормативну базу, що регулюють відносини у сфері співробітництва територіальних громад.

«Співпраця може бути налагоджена у різних галузях: сфері житлово-комунального господарства, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту і пожежної безпеки. Міжмуніципальне співробітництво дає синергетичний ефект, тим самим підвищує спроможність об’єдних територіальних громад», - зазначила Людмила Чабак.

Позитивного ефекту в напрямку укладання договорів міжмуніципального співробітництва в Україні додають обласні або державні програми підтримки. Тоді територіальні громади стають більш зацікавленими у використанні такого інструменту співпраці.

Юрій Сухомлин, начальник Управління інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА, зробив акцент на проектах, що подавалися на конкурс проектів регіонального розвитку (що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку), а також на проекті програми проведення Обласного конкурсу проектів співробітництва територіальних громад Чернігівської області.

Про практичний досвід міжмуніципального співробітництва розповів Андрій Ткач, начальник відділу економіки та інвестицій Сосницької селищної ради. Наприкінці лютого Сосницька ОТГ уклала два договори. Один – про співпрацю з Коропською та Корюківською громадами щодо придбання асфальтового міні-заводу. А друга угода стосується питань благоустрою у сусідніх населених пунктах, які не увійшли до Сосницької ОТГ.

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь