Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Робота в лісі може бути безпечною!

Дата: 26.06.2019 15:54
Кількість переглядів: 6479

Фото без описуНайбільша кількість працівників гине внаслідок такого виду події, як падіння дерева (або гілки) на потерпілого. Нещасні випадки такого типу стаються через те, що працівники порушують вимоги інструкцій з охорони праці, порушують технологічний процес звалювання дерев, посадові особи підприємства не контролюють організацію безпечного ведення робіт, виконавці робіт не застосовують засобів індивідуального захисту.

Варто зазначити, що серед травмованих багато працівників із великим стажем роботи (від 15 до 30 років), які, незважаючи на свій досвід, не дотримуються вимог інструкцій з охорони праці у повному обсязі, технології процесу звалювання дерев та елементарних вимог безпеки.

Про травматизм:

Обставини Н/В. У державному лісгоспі внаслідок падіння гілки з дерева, через те що не врахували впливу абіотичних факторів (швідкості вітру 10 м/сек), загинув лісоруб із стажем роботи 36 років.

Причини. На цьому підприємстві не було розроблено відповідних технічних заходів та не налагоджено контроль за виконанням лісосічних робіт за умов збільшеної швидкості вітру. Перед початком робіт не оцінили ризик настання нещасного випадку внаслідок штормового вітру та, з урахуванням ступеня ймовірності, не запланували інших робіт на період надзвичайних погодних умов.

Обставини Н/В. У ФОП загинув лісоруб зі стажем роботи 31 рік, який через вживання алкоголю порушив технологічний процес виконання лісосічних робіт – звалювання дерева без косого підпилу відземкової частини дерева – та був смертельно травмований стовбуром дерева.

Причини. Роботодавець не забезпечив дотримання працівниками трудової дисципліни, не проводив належних організаційних заходів та не контролював додержання технологічного процесу під час виконання лісосічних робіт.

Обставини Н/В. Лісоруб, працівник державного підприємства з лісозаготівлі, під час звалювання дерева не врахував його природного нахилу. Падаючи, воно своєю кроною зачепило інше дерево, яке від удару зломалося та впало у протилежному напрямку від падіння звалюваного дерева. Це призвело до смертельного травмування помічника вальника лісу (21 рік стажу), який перебував на небезпечній відстані від звалюваного дерева.

Причини. Під час планування лісосічних робіт не було проведено таких профілактичних заходів, як: визначення характеристик лісової ділянки, підготовка робочих місць, опис робочих прийомів та напрямку падіння повалених дерев.

Кожен роботодавець, керівник підприємства та майстер лісу повинен:

  • чітко та  в повному обсязі виконувати свої посадові обов’язки;
  • вивчити слабкі сторони своїх підлеглих і відповідним чином реагувати на їх прояви;
  • своєчасно робити зауваження;
  • підказувати та налаштовувати працівників на безпечне виконання лісозаготівельних, вантажно-розвантажувальних робіт і безпечну експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки;
  • обов’язково притягати до дисциплінарної відповідальності винних;
  • позбавляти їх премій і додаткових нарахувань.

Під час робіт у лісовому господарстві потрібно дотримуватися особливих правил, зокрема щодо організації праці, експлуатації робочого обладнання і використання ЗІЗ.

Коровченко В., головний спеціаліст

                                                                    Новгород-Сіверського відділення

                                                                    управління виконавчої дирекції

                                                                    Фонду соціального страхування України

                                                                     в Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь