Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Протидія булінгу як один з пріоритетних напрямів держаної політики України

Дата: 17.09.2019 11:07
Кількість переглядів: 6356

Фото без описуУкраїна - в першій десятці країн Європи за поширеністю булінгу з-поміж школярів 11-15 років. За інформацією Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), із булінгом у колі однолітків в Україні стикалися майже 70% дітей.

Змінами до Закону України «Про освіту» вводиться визначення терміну «булінг», як «моральне, або фізичне насильство, агресія, у будь-якій формі, або будь-які інші дії, вчинені з метою викликати страх, тривогу, підпорядкувати особу своїм інтересам, що мають ознаки свідомого жорстокого ставлення», а також визначаються механізми протидії цьому явищу. Відповідно до вище зазначеного Закону освітні заклади повинні забезпечити протидію та у випадках необхідності подолання даного негативного явища, а саме: на засновника закладу освіти покладається здійснення контролю за виконанням плану заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу; на керівника закладу освіти – затвердження та оприлюднення плану заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу, розгляд заяв про випадки булінгу від  здобувачів освіти, їх батьків, законних представників, інших осіб та видання рішення про проведення розслідування.

Натомість, щодо відповідальності за булінг, то законодавча база нашої країни є недосконалою. 

Нещодавно у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає штрафи за булінг. І якщо раніше батьків ініціаторів і учасників цькувань штрафували лише на 51 гривню за неналежне виконання батьківських обов’язків, то тепер суму штрафів хочуть збільшити в рази.  І змінити формулювання правопорушення: не хуліганство, а власне булінг.

Проектом Закону України пропонується внести зміни до КУпАП, доповнивши Кодекс новою статтею 173-4, якою встановлюється відповідальність за булінг, а також приховування випадків булінгу педагогічним, науково-педагогічним, науковим працівником, керівником, або засновником закладу освіти, у вигляді накладення штрафу від двадцяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (залежно від виду вчиненого правопорушення).

За моральне або фізичне насильство та агресію у будь-якій формі загрожуватиме штраф у сумі від 40 до 850 грн. Подібне стягнення очікує і на батьків кривдника, якщо він малолітній та не має належної деліктоздатності.

Також згідно запропонованому законопроекту, не оминути відповідальності і вчителям. Так, зокрема, за приховування булінга будуть штрафувати педагогічних працівників на суму від 850 грн. до 1700 грн.

Штрафи за булінг стануть, так званим, викликом для батьків, які повинні забезпечувати належне виховання своєї дитини.

У світі – багатогранний досвід щодо покарання за булінг. Наприклад, у Канаді в одній із провінцій  штрафи накладають навіть на свідків цькування, які не розповіли про ці факти відповідальним особам або тим, хто може втрутитися у ситуацію.

Нагадуємо, що фахова правова допомога надається Семенівським бюро правової допомоги з 9-00 год. до 18-00 год. з понеділка по п’ятницю за адресою: м. Семенівка, вул. Червона Площа, 2, тел.: (04659) 2-18-54.

За правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (04644) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

                                                                            Начальник Семенівського бюро

                                                                            правової допомоги Тетяна Мотора


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь