Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

 До уваги споживачів водопостачання та водовідведення багатоквартирних будинків

Дата: 13.01.2020 16:09
Кількість переглядів: 6499

Фото без описуЗ 1 травня 2019 року в повному обсязі введено в дію Закон України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» (далі — Закон).

З цієї дати визнано таким, що втратив чинність Закон України від 24 червня 2004 року № 1875-IV «Про житлово-комунальні послуги».

Відповідно до статті 12 Закону надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.

При цьому пунктом 4 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону передбачено, що не пізніш як протягом одного року з дня введення в дію цього Закону (тобто, не пізніш як 01.05.2020) співвласники багатоквартирних будинків незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком  зобов’язані  прийняти рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електричної енергії та природного газу) щодо кожного виду комунальної послуги згідно з частиною першою статті 14 цього Закону, а виконавці комунальних послуг — укласти  із такими співвласниками договори про надання відповідних комунальних послуг відповідно до обраної співвласниками моделі організації договірних відносин.

У разі якщо співвласники багатоквартирного будинку самостійно не оберуть одну з моделей організації договірних відносин, визначених частиною першою статті 14 Закону, та/або не дійдуть згоди з виконавцем про розмір плати за обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують постачання відповідної комунальної послуги, між виконавцем відповідної комунальної послуги та кожним співвласником після 01.05.2020 буде укладено індивідуальний договір про надання комунальної послуги з урахуванням особливостей, визначених частиною сьомою статті 14 Закону.

13 серпня 2019 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 5 липня 2019 № 690, якою визначили нові «Правила надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого  водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення» .

Ці правила прийняли на виконання Закону України «Про житлово-комунальні послуги», який в травні цього року набув чинності у повному обсязі. В них прописали затверджені Кабінетом Міністрів України типові форми договорів.

Передбачається, що споживач може обирати з п’яти варіантів договорів, чотири з них стосуються мешканців багатоквартирних будинків.

Індивідуальний передбачає, що   КП «Ревна»  зобов’язується  надати  послугу безпосередньо до квартири.

Колективний договір – коли  підприємство  надає послугу з водопостачання до зрізу будинку, а далі ОСББ чи уповноважена власниками особа бере на себе обов’язок поставки її до квартир мешканців.

У законі сказано, що до 1 травня 2020 року люди мають право визначитися з тим, який варіант їм підходить. Для цього потрібно буде скликати загальні збори, на які повинні зібратися власники  більше  ніж и 50 відсотків  житлової  площі та   прийняти відповідне рішення. ОСББ має право також делегувати такі права своєму голові правління, і він тоді від імені мешканців матиме право укласти колективний договір. На загальних зборах можна також визначити людину з числа співвласників квартир і доручити укладення колдоговору їй.

На підставі викладеного та відповідно до діючого законодавства споживачам багатоквартирних будинків необхідно визначитись, і належним чином оформити  рішення  та  повідомити наше підприємство щодо: моделі організації договірних відносин з КП «Ревна»  .

Стосовно  роз’яснень  звертатись   до  КП «Ревна» за адресою  вул.Калинова ,буд 3 та за телефоном- 0684823887; 0684823884


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь