Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як організувати кооператив у себе в селі

Дата: 16.01.2020 12:31
Кількість переглядів: 6534

Фото без описуПеред безпосереднім створенням кооперативу давайте ознайомимося з поняттям сільськогосподарський обслуговуючий кооператив — це кооператив, що утворюється шляхом добровільного об"єднання фізичних та/або юридичних осіб-виробників сільськогосподарської продукції для організації обслуговування, спрямованого на зменшення витрат та/або збільшення доходів членів цього кооперативу під час провадження ними сільськогосподарської діяльності та на захист їхніх економічних інтересів.

Участь у господарській діяльності такого кооперативу полягає у збуті через нього сировини, продукції її переробки, закупівлі засобів виробництва, користуванні технологічними послугами кооперативу в обсязі та порядку, передбачених його статутом та/або правилами внутрішньогосподарської діяльності.

Все починається з лідера. Оберіть лідера та сформуйте навколо нього групу ініціативних людей — оргкомітет, який буде виконувати первинні завдання.

Паралельно має відбуватися розробка проекту концепції кооперативу: чим він буде займатися, яким чином, що для цього треба тощо. В проекті у довільній формі визначають цілі, мету та види діяльності кооперативу, шляхи і засоби реалізації ідеї, ринкові, майнові та фінансові аспекти діяльності кооперативу.

Для того, щоб у процесі державної реєстрації не виникало проблем з назвою кооперативу, перед тим, як готувати та нотаріально завіряти статутні документи, необхідно звернутись до державного реєстратора відповідної райдержадміністрації з заявою про резервування найменування юридичної особи (кооперативу). Після отримання від державного реєстратора довідки про резервування назви кооперативу, її можна вносити в засновницькі документи.

Як зареєструвати кооператив. Процедура реєстрації передбачена Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" з особливостями, зафіксованими у Законах України "Про кооперацію" та "Про сільськогосподарську кооперацію".

До заяви про реєстрацію юридичної особи додають:

- рішення про створення кооперативу та протокол реєстрації присутніх осіб, які приймали таке рішення;

- статут у двох примірниках, засвідчених нотаріально, а також реєстраційну заяву за формою 1-РН про включення кооперативу до реєстру неприбуткових організацій, якщо для цього є підстави.

Державний реєстратор має передати цю реєстраційну заяву до органів ДФС для включення кооперативу до реєстру неприбуткових організацій.

УВАГА! У процесі підготовки документів до державної реєстрації необхідно звернути особливу увагу на те, що надалі мережею інтернет розповсюджується багато застарілих інструкцій, що передбачають набагато складніший порядок реєстрації кооперативу згідно із нормативними актами, які втратили чинність.

Вцілому, процес створення кооперативу непростий, проте можемо впевнено стверджувати, що воно того варте.

 

Алгоритм створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу розгляньте за вказаним посиланням.

 

Відділ економіки та інвестицій 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь