Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Мова цифр» має бути зрозуміла кожному жителю громади

Дата: 26.02.2020 08:00
Кількість переглядів: 6534

Вівторок, 25 лютого для фінансистів та керівників об’єднаних територіальних громад Чернігівської області запам’ятається надовго. Саме в цей день фраза «Я говорю мовою цифр» була розбита вщент іншою «Про гроші громади треба говорити доступною та зрозумілою мовою. Причому на рівні пересічного мешканця громади».

Отже, гроші громади потребують публічних комунікацій та прозорості. Про те, як звітувати про виконання бюджету ОТГ, йшлося на тренінгу «Особливості підготовки та публічного представлення звіту про виконання бюджету ОТГ за 2019 рік. Практичні аспекти здійснення оцінки ефективності бюджетних програм». Організатор навчання – Чернігівський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою».

Ірина Кудрик, директорка Чернігівського РО, зазначила: «Прозорість використання грошей в громадах – це тренд сучасності, який демонструє нове місцеве самоврядування. Його відкритість, публічність та відповідальність. Раніше про бюджети ніхто не говорив, ця тема була табу, а відсутність інформації породжувала плітки та недостовірну інформацію».

Директорка Чернігівського РО висловила сподівання, що учасники тренінгу отримають достатньо інформації та мотивації аби зробити публічні звіти про виконання бюджету в громаді цікавими та зрозумілими для всіх мешканців ОТГ.

Тренінг проводив Олександр Мельник, радник з місцевих фінансів та управління Чернігівського РО. За його словами комунікація бюджету та інформування про використання коштів громадою не лише сприятиме налагодженню діалогу між владою та громадою, а й спонукатиме небайдужих громадян брати участь у розвитку громади, підвищенні її спроможності, бути більш відповідальними та розуміти механізм прийняття рішень.

Учасники тренінгу дізналися про європейські традиції відкритості місцевих бюджетів у відповідності до програмних документів Європейського Союзу та законодавства України.

Олександр Мельник розповів про алгоритм підготовки звіту про виконання бюджету громади та особливості його публічного представлення в зрозумілій для жителів ОТГ формі.

Слухачі покращили навички у виконанні оцінки ефективності бюджетних програм та проведенні моніторингу для подальшого застосування їх результатів при здійсненні управління публічними фінансами в ОТГ.

Під час практичної частини разом із тренером учасники проаналізували бюджетні програми громад, визначили їх ефективність та зробили роботу над помилками.

Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

 

Чернігівський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою»



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь