Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Українські міста без туберкульозу!»

Дата: 03.03.2020 15:36
Кількість переглядів: 6420

Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в день, коли в 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про зроблене їм відкриття збудника туберкульозу. У 1993 році рішенням ВООЗ туберкульоз був визнаний глобальною надзвичайною проблемою, а день 24 березня – Всесвітнім днем боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз був встановлений за ініціативи Громадського руху «Українці проти туберкульозу» Указом Президента України від 22 березня 2003 року. 

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке поширюється повітряно-крапельним шляхом. Туберкульоз викликається бактерією, яка зазвичай вражає легені, але також може вразити і інші органи.

Паличка Коха – збудник захворювання на туберкульоз – не розрізняє соціального статусу, гендерних та вікових відмінностей, і з однаковою ефективністю заражає бідних і багатих, чоловіків і жінок, старих і молодих. Сприйнятливість до туберкульозної інфекції є вищою у дітей молодшого віку та осіб, старших 65 років. Високий темп життя, інформаційний пресинг, постійний «брак часу», а, отже, нерегулярне і незбалансоване харчування − це все стресові аспекти, які призводять до зниження захисних сил організму і сприяють розвитку захворювання. Разом з тим, туберкульоз − безумовно, соціальна хвороба, адже безпосередньо залежить від способу життя населення, якості харчування та інших факторів. Складне соціально-економічне становище в країні, безробіття, велика кількість людей, які не можуть повноцінно харчуватися, стреси, соціальна не облаштованість − все це істотно підвищує ризик зараження і розвитку туберкульозу.

ВООЗ вважає туберкульоз більш смертоносним інфекційним захворюванням у світі, аніж ВІЛ/СНІД, гепатит та інші інфекційні і паразитарні хвороби разом узяті.

З 10 мільйонів нових випадків туберкульозу в світі тільки 7 мільйонів діагностовано, а це означає, що 3 мільйони чоловік з туберкульозом щорічно залишаються неврахованими.

Україна посідає друге місце в Європейському регіоні за рівнем захворюваності на туберкульоз. За даними ВООЗ, в нашій країні щороку не виявляється близько 24% нових випадків захворювання на туберкульоз. Ймовірними причинами такого великого відсотка не виявлення випадків туберкульозу може бути недостатній рівень діагностики, обмежений доступ до медичної допомоги певних категорій населення та пізнє звернення за медичною допомогою. Україна є однією з десяти країн з найвищим в світі тягарем захворюваності на мультирезистентний туберкульоз, тобто щонайменше 23% нових випадків туберкульозу, виявлених в Україні, не піддаються лікуванню звичайними протитуберкульозними препаратами, отже є резистентними, а більше 40% таких нових випадків вже мають деструктивну форму.

Більшість наших співгромадян, яких вражає туберкульоз, знаходиться в найбільш продуктивному і працездатному віці.

Своєчасно виявлений туберкульоз – виліковний. Ось чому вкрай важливим виявляється розробка програм інформування та навчання, охоплення громадян, спільнот та громад знаннями про туберкульоз, його профілактику, виявлення та лікування, відповідальне ставлення до особистого та громадського здоров’я тощо.

День боротьби із туберкульозом є важливою подією і має в усьому світі велике значення для підвищення рівня обізнаності людей про симптоми цього захворювання, його діагностику та лікування, а також щодо важливості встановлення ефективного контролю за поширенням туберкульозу. У цей день слід використати всі наявні можливості для досягнення значного збільшення виявлення хворих на туберкульоз за допомогою проведення популярних освітніх програм, підвищення рівня компетентності керівних працівників щодо проблеми туберкульозу в країні для прийняття ними відповідних організаційних заходів і мобілізації громадськості. Це також можливість для зміцнення політичної і соціальної рішучості з метою забезпечення подальшого прогресу у боротьбі із туберкульозом.

Основні цілі масової просвітницької протитуберкульозної кампанії в цей день  наступні:

– дати інформацію населенню стосовно характерної симптоматики та методів лікування туберкульозу;

– стимулювати людей, що мають симптоми захворювання, підозрілі на туберкульоз, пройти медичне обстеження;

 – переконати хворих на туберкульоз дотримуватися всіх рекомендацій в процесі їх лікування.

Такі інформаційні кампанії сприяють в усьому світі у вирішенні чотирьох ключових проблем:

1. Мобілізація політичної волі і ресурсів для боротьби з туберкульозом;

2. Підвищення рівня виявлення випадків туберкульозу і поліпшення прихильності до лікування;

3. Подолання стигми та дискримінації;

4 Надання повноважень людям і спільнотам, яких торкнулася проблема туберкульозу, брати участь і впливати на прийняття рішень щодо них на всіх рівнях.

За допомогою цих інформаційних кампаній можна досягти значних успіхів у вирішенні цілого ряду проблем, які існують у сфері протидії захворюванню на туберкульоз, а саме:

− збільшити рівень виявлення випадків захворювання на туберкульоз;

− збільшити рівень успішного лікування;

− знизити захворюваність на туберкульоз;

− знизити смертність від туберкульозу;

− знизити ризик резистентного туберкульозу;

− покращити якість життя людей, які постраждали від туберкульозу.

Ключовою цільовою аудиторією при проведенні такої інформаційної кампанії повинно бути населення громад, хворі на туберкульоз, представники груп населення, уразливих до захворювання на туберкульоз та люди з їхніх комунальних спільнот. Водночас вторинною аудиторією в процесі цієї кампанії повинні бути керівні та адміністративні працівники, які приймають відповідні політичні та управлінські рішення, представники громадських організацій, зацікавлених бізнесових структур та інші потенційні партнери. Але, враховуючи особливо соціально небезпечний характер туберкульозу, бажано, щоб відповідною інформаційною кампанією були охоплені якнайширші верстви населення.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» спільно із Фундацією «Громадський рух «Українці проти туберкульозу», Всеукраїнською коаліцією громадських організацій «Зупинимо туберкульоз разом» та Всеукраїнською асоціацією людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ» виступають із ініціативою до Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз про проведення всеукраїнської акції – місячника під гаслом «Українські міста без туберкульозу!».

 

Додаток 1. Орієнтовний перелік рекомендованих заходів місячника боротьби із туберкульозом


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь