Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Формувати спроможну освітню мережу вчилися представники громад Чернігівщини

Дата: 13.03.2020 12:55
Кількість переглядів: 6395

Про ефективне управління освітою в громаді йшлося на тренінгу, організованому Чернігівським регіональним офісом Програми «U-LEAD з Європою». Учасники – представники «молодих» об’єднаних територіальних громад Чернігівщини, які тільки розпочинають свою діяльність у новому статусі.

Ірина Кудрик, директорка Чернігівського РО, зазначила: «Інституційна спроможність об’єднаної територіальної громади напряму залежить від  розбудови ефективної освітньої мережі в громаді та якісної освіти у населення. Це і можливості для розвитку економіки, процвітання території та зростання доходів. В той же час низька якість освіти може спровокувати зменшення кількості жителів та учнів у класах. Саме тому громадам важливо навчитися ефективно управляти освітою». За її словами вдосконалення освітньої мережі у громаді та надання якісних освітніх послуг – це важливе завдання, яке постає перед місцевим самоврядуванням після створення громади.

Навчання проводили тренери – Алевтина Седоченко, експертка з питань освіти Програми «U-LEAD з Європою», та сертифіковані тренерки Програми «U-LEAD з Європою» – Оксана Колесник, директорка Чернігівської загальноосвітньої школи №27, Олена Кресс, начальниця відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради.

Алевтина Седоченко акцентувала увагу присутніх на проблемах, які постають перед «молодими» громадами: велика часто неоптимізована мережа, обмежені фінансові ресурси, негативна демографія та мала кількість учнів в класах. За даними експертів освіта є однією зі сфер відповідальності ОМС, на яку припадає більш ніж 50% витрат з бюджету громади. На її думку для громади важливо знайти баланс серед усіх цих даних і створити якісну освітню мережу, щоб діти отримали якісні освітні послуги незалежно від місця проживання або інших чинників.

«Зараз перед молодими громадами постає дуже багато питань, які вимагають не просто теорії або знання законодавства, а розуміння, як впроваджувати це на практиці. Саме тому ми започаткували такий формат практичного тренінгу, коли теорія, огляд законодавства пов’язані з практикою. Це найбільш ефективний формат для того, щоб фахівці новостворених громад отримали поради і відповіді на питання від тих, хто цей шлях вже пройшов», - сказала Алевтина Седоченко.

Сертифіковані тренерки Оксана Колесник та Олена Кресс ділилися практичними лайфхаками, розповідали про практичні «родзинки» управління освітою в громаді.

Впродовж дня учасники дізналися алгоритм створення органу управління освітою в громаді, яким чином налагодити фінансування та впорядкувати освітню мережу. Також обговорили методи залучення громадян до комунікацій щодо реформування та оптимізації освітньої мережі у громаді.

За словами представників громад їх найбільше цікавили питання створення опорних шкіл, реорганізації системи освіти на місцевому рівні, формування нової структури керування освітою на місцевому рівні тощо.

«Під час навчань та консультацій у Чернігівському регіональному офісі ми отримуємо максимальну кількість якісних методичних рекомендацій, які можна брати і одразу використовувати в роботі. І добре, що на тренінгах ми спілкуємося із колегами, які вже мають практичний досвід управління освітою в громаді», – зазначила Лариса Юрченко, начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму Киїнської сільської ради.

Також учасникам тренінгу презентували інтерактивну лабораторію «U-LEAD EduLab - спроможна освітня мережа від А до Я». Фактично це можливість отримати он-лайн знання щодо створення спроможної освітньої мережі, рішення щодо проблем та складних питань у освітній галузі, зібрані в одному місці.

Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Чернігівський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою»



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь