Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У декретну відпустку по догляду за дитиною в Україні можуть іти не тільки мами, але й інші родичі малюка

Дата: 16.12.2020 10:24
Кількість переглядів: 6445

Фото без опису1-го грудня 2020 року Верховною Радою у першому читанні прийнято законопроєкт №3695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною».

Хто, окрім мами, може йти в декретну відпустку

Піти у відпустку для догляду за дитиною можуть як мама, так і будь-який інший родич, який фактично доглядає за малюком. Це може бути тато, дідусь, бабуся, інші родичі, опікун, один із прийомних батьків.

Чи можуть в декрет йти тітки або повнолітні брати/сестри новонародженого

На практиці невизначеним залишається такий суб’єкт, як «інші родичі», які фактично доглядають за дитиною, оскільки ані в трудовому, ані в цивільному, ані в сімейному законодавстві немає чіткого визначення цих осіб. Найчастіше такий суб’єкт як «інші родичі» згадується у Сімейному кодексі України.

Відповідно до абзацу сьомого пункту 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», поняттям «родичі», яке вживається в Сімейному кодексі України, охоплюються такі особи: баба, дід, прабаба, прадід, повнорідні брат і сестра.

Разом із цим , у цьому ж пункті зазначеної Постанови міститься визначення «інші особи», під яким розуміються особи, в сім’ї яких виховується дитина. Ними, зокрема, можуть бути тітка, дядько, двоюрідні сестра, брат.

А як бути з декретом мамі-одиначці, якщо рідних у неї немає

Одинока матір під час перебування у відпустці для догляду за дитиною може працювати неповний робочий день чи вдома (стаття 179 КЗпП України).

Крім того, матір має право звернутись до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації або фактичного проживання з метою оформлення допомоги на дитину як одинокій матері.

Також необхідно нагадати, що в Україні можна скористатися державною послугою з догляду за дитиною до 3 років – «муніципальна няня».

Як оформити декрет на родича

Для того, щоб оформити відпустку для догляду за дитиною, батько, дід, баба або інший родич, який фактично доглядатиме за дитиною, повинен надати за місцем своєї роботи такі документи:

заяву про надання відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

копію свідоцтва про народження дитини;

довідку про те, що мама дитини не скористалася правом на таку відпустку за своїм місцем роботи (навчання, служби) і не претендує на допомогу, або вийшла на роботу до закінчення терміну відпустки і виплати по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати);

документ, що підтверджує родинний зв’язок працівника, який бажає оформити відпустку, з дитиною. Для прикладу, бабуся з боку матері може підтвердити родинний зв’язок з онуком такими документами:

власний паспорт;

паспорт доньки (матері дитини);

свідоцтво про народження доньки (матері дитини);

свідоцтво про народження дитини (онука);

свідоцтво про укладення шлюбу доньки (матері дитини) у разі зміни прізвища.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

А чи можна декретну відпустку поділити між членами родини

Наприклад, перший рік мама сидить з дитиною, другий − тато, а третій − бабуся?

Частиною сьомою статті 179 КЗпП України передбачено, що відпустка для догляду за дитиною може повністю або частинами використовуватися батьком дитини, бабусею, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною. Також правом на зазначену відпустку може скористатися особа, яка усиновила дитину чи взяла її під опіку, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Чи може роботодавець відмовити у продовженні декретної відпустки татові чи бабусі

Роботодавець зобов’язаний надати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку (без збереження заробітної плати), адже таке право гарантоване працівникам відповідно до пункту 3 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки» та частиною шостою статті 179 КЗпП України.

Для отримання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку слід подати такі документи:

медичний висновок – видається за формою первинної облікової документації № 080-1/о «Довідка про необхідність дитини (дитини з інвалідністю) у домашньому догляді». Мінімальний термін дії довідки – 6 місяців;

письмова заява особи.

Після отримання зазначених документів роботодавець видає відповідний наказ.

                                                                    Начальник Семенівського бюро правової допомоги  

                                                                                                                                    Тетяна Мотора


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь