Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

В Семенівці відбулось святкування Масляної

Дата: 15.03.2021 15:49
Кількість переглядів: 6073

Масляна — одне з найвеселіших і найулюбленіших свят в народі. Туга за сонечком, що накопичилася за довгу зиму, змушувала наших предків пекти круглі жовті млинці, проганяти зиму вогнищами і спалюванням опудала. Масляна — це час, який потрібно присвятити доброму спілкуванню з близькими, рідними, друзями, час для примирення і прощення образ.

Сотні семенівців та гостей міста прийшли провести зиму і зустріти весну на святі Масляної, яке проходило на міській площі 13 березня 2021 року. Свято на честь весняного пробудження природи, проводилося багато років та згуртувало багато жителів району.

Особливу увагу гостей свята привертало до себе опудало Масляної, яке розташували на площі, вабила до себе фотозона – кожен бажаючий міг сфотографуватися біля ляльки – «Масляни».

Відкрив «Масляні гостини» та поздоровив зі святом всіх присутніх Семенівський міський голова Сергій Деденко. Він відзначив, що  усім нам  потрібні добрі, світлі емоції і висловив сподівання, що млинцями, частуванням, конкурсами, іграми та народними піснями свято подарує радість людям та підніме їхній настрій.

А свято й справді вдалося на славу. На сцені  розгорнулося театралізоване дійство за участю персонажів - Масляної, Колодія, Весни та Зими, «Тещі» та «Зятя».

Цього дня звучало безліч пісень у виконанні кращих самодіяльних колективів та окремих виконавців міського палацу культури, Тимоновицького, Хотіївського, Машівського, Жадівського, Погорільського, Костобобрівського, Чорнорізького, Іванівського сільських будинків культури, Миколаївського сільського клубу, учасників центру дитячої та юнацької творчості.

Всі учасники концертної програми захоплювали своїми запальними виступами, і без сумніву, завоювали неабияку прихильність глядачів.

Суботній день видався досить прохолодним, тому багато учасників  виявили бажання брати участь у конкурсах «Штовхання гирі», «Біг з колодками на швидкість», «Змагання на лижах», «Колесо фортуни», поїдання вареників на швидкість, змаганнях з армреслінгу та інших.

Кращі з кращих отримали призи та медалі за призові місця.

А яка ж Масляна без млинців? Вперше на цьому святі проводився  «Парад млинців». Здається, жоден  не пішов зі свята, не скуштувавши оригінальних, різноманітних млинців з медом, горіхами, м’ясом, згущеним молоком, сиром, шоколадом, малиною, рибою, червоною ікрою, сметаною, млинців «рекордсменів», з гарячим чаєм та напоями на любий смак. Такого розмаїття млинців  на столах господинь, такого оригінального оформлення, креативної подачі семенівщина ще не бачила. А підготували все це розмаїття смаколиків, працівники закладів культури  Семенівської громади та учасники художньої самодіяльності.

На завершення заходу провели стародавній обряд — спалювання опудала Масляної. Усі учасники та гості дійства зібралися біля солом’яної «красуні». Дехто фотографувався з нею, а хто просто прощався до наступної зими. Прощай, Масляна, прощай!

По тому, як сяяли очі та посмішки на обличчях всіх присутніх, можна зробити висновок, що свято вдалося. Саме воно дозволило по - справжньому відчути дух Зими та Весни, поринути у круговерть традиційних народних гулянь, поласувати улюбленими стравами українців, якими гостинно пригощали всіх бажаючих.

 

За інформацією відділу культури та туризму



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь