Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Асоціація міст України закликає Уряд надати підтримку підприємцям під час пандемії з державного, а не місцевих бюджетів

Дата: 25.03.2021 15:56
Кількість переглядів: 5789

Фото без описуПравління Асоціації міст України закликало керівників держави забезпечити підтримку підприємців під час пандемії COVID-19 з державного бюджету. В АМУ занепокоєні тим, що Уряд хоче покласти на бюджети місцевого самоврядування компенсації підприємцям за збитки під час карантинних обмежень.

Така ініціатива загрожує негативними наслідками для громад: - Погіршення рівня послуг. Адже бюджети територіальних громад на 2021 рік вже сформовані, і виділення коштів на доплату підприємцям зумовить скорочення інших видатків. - Соціальна нерівність. Щоб здійснити такі доплати потрібно відволікти кошти з бюджетів розвитку, тобто від ремонтів доріг, реновації інфраструктури, відновлення та будівництва шкіл, дитсадків, амбулаторій тощо. Але тоді без зарплати залишаться робітники, які працюють на цих об’єктах. - Зубожіння громад.

Бюджети громад у 2021 році і так несуть суттєві витрати, оскільки як і в 2020 році продовжують забезпечувати під час карантинних обмежень перевезення пасажирів комунальним транспортом; здійснювати значні витрати на охорону здоров’я, доплати медикам, придбання медичного обладнання та засобів протиепідемічного захисту.

Окрім того, ця ініціатива протирічить Конституції України, а саме статті 140, яка говорить: місцеве самоврядування – це право територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення. Тобто кожна громада має право самостійно приймати рішення щодо обсягів та видів підтримки місцевих підприємців.

Допомога бізнесу під час коронакризи – це питання національної безпеки, і вирішувати його слід на рівні держави, а не перекладати на плечі місцевого самоврядування. Європейський та світовий досвід показує: під час пандемії COVID-19 підтримка бізнесу надається з державного бюджету.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський зареєстрував невідкладний законопроєкт №5300, який передбачає фінансову допомогу коштом державного та місцевих бюджетів особам, які втрачають частину зарплати або доходу в умовах карантинних обмежень.

Чернігівське РВ АМУ Офіс реформ у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь