Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Земельний податок

Дата: 15.04.2021 10:23
Кількість переглядів: 5445

Фото без описуФізична особа отримала земельну ділянку у власність та оформила право на неї. Чи потрібно їй звертатися до податкового органу для нарахування суми земельного податку, яку потрібно сплатити до місцевого бюджету?

Земельний податок є обов’язковим платежем, що справляється  з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів.

Підставою для нарахування цього податку, як визначає пункт 286.1 статті 286 Податкового кодексу,  є дані державного земельного кадастру. При цьому Державний комітет України з питань геодезії та картографії та Міністерство юстиції України щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця подають інформацію,  необхідну для обчислення  і справляння плати за землю, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Також, Податковий кодекс передбачає, що у разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника – юридичної особи або фізичної особи до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилось його право власності на зазначену земельну ділянку, а за новим власником починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Отже, у випадку переходу до громадянина права власності на земельну ділянку та відсутності у базах даних інформаційних систем ДПС відомостей про цю земельну ділянку, такий громадянин має право подати  до органу ДПС за місцем знаходження земельної ділянки правовстановлюючі документи на земельну ділянку, на підставі яких податковим органом буде здійснено нарахування сум земельного податку.

Податковим кодексом не передбачено обов’язку громадянина звертатися до податкового органу  та подавати будь- які документи у разі виникнення права власності на земельну ділянку для нарахування йому податкового зобов’язання із земельного податку. Виключення стосуються випадку, коли громадянин має декілька земельних ділянок одного виду використання та користується пільгою із земельного податку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь