Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чому самовільна заміна котла протизаконна і може коштувати життя? Як провести реконструкцію системи газопостачання в законний спосіб?

Дата: 12.05.2021 12:04
Кількість переглядів: 5781

Наприкінці травня в Чернігові газовики виявили, що споживач самовільно замінив котел. Комусь може здаватися – що тут такого? Купив новий, встановив на місце старого, підключив. В соцмережах навіть можна натрапити на переписки накшталт «підкажіть, який газовий котел чи колонку краще купити і як замінити». А потім у ЗМІ з’являються новини про те, що багатоповерхівка залишилася без газу, бо хтось самостійно міняв газову водонагрівальну колонку і, сплутавши труби, залив усю газову систему водою. І це, мабуть, ще найлегші наслідки, адже самовільна заміна газових приладів може призвести до надзвичайних, або й трагічних ситуацій.

«Цей споживач з Чернігова не просто на місце старого котла встановив новий, а самовільно переніс його до іншого приміщення. Використав при цьому матеріали, які йому заманулося -  наприклад, гумові шланги замість металевого газопроводу, що є неприпустимим порушенням при підключенні газових приладів. І порушив ще ряд вимог Державних будівельних норм з газопостачання, що могло призвести до трагічних наслідків – витоку газу, пожежі чи вибуху. Подібні правила пишуться не просто так, і такі роботи мають виконувати ті, хто знає ці правила і має відповідні дозволи», - розповідає начальник Чернігівського відділення АТ «Чернігівгаз» Євгеній Денисенко.

У випадках, якщо потрібно змінити місце розташування котла, колонки або газового лічильника, замінити обладнання на нове, в тому числі більш потужне, встановити додаткові газові прилади, змінити пролягання газових труб – проводиться реконструкція. Наприклад, якщо котел відпрацював більше 10 років, його коефіцієнт корисної дії може знижуватися наполовину – він споживає більше газу і потребує частої заміни комплектуючих. То ж його вигідніше замінити на нове, надійне та енергоефективне обладнання.

Реконструкція передбачає ряд етапів:

  • виготовлення технічних умов
  • виготовлення проектного рішення
  • припинення газопостачання (оскільки відбувається втручання у газову мережу)
  • виконання будівельно-монтажних робіт (демонтаж/монтаж мережі та газових приладів)
  • перевірка газопроводу на міцність та герметичність, або контрольна опресовка, якщо реконструкція передбачала заміну газового обладнання в приміщеннях
  • прийом в експлуатацію і пуск газу на газові прилади.

 

Як замінити котел у законний спосіб?

По-перше, обов’язково звернутися до Оператора ГРМ. Українське законодавство забороняє самостійно проводити заміну і ремонт газового обладнання. Діючі Правила безпеки систем газопостачання у п. 5.5 розділу V визначають: «Заміна газового обладнання виконується за заявою власника (орендаря, наймача) до газорозподільного підприємства суб’єктом господарювання, який має дозвіл на виконання зазначених робіт, виданий центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю».

По-друге, слід пам’ятати, що підрядні організації, які мають ліцензію, можуть виконувати лише проектування та будівельно-монтажні роботи, передбачені проектом реконструкції. А припинити газопостачання перед заміною котла чи іншого обладнання, і потім здійснити пуск газу можуть виключно фахівці Оператора ГРМ ( в Чернігівській області – АТ «Чернігівгаз»). Адже саме працівники газорозподільного підприємства несуть відповідальність за міцність, герметичність газової системи та проводять на ній контрольну опресовку.

По-третє, споживачеві необхідно проінформувати Оператора ГРМ про модель нового котла, навіть якщо його потужність не зміниться, та оформити документи належним чином. Документи щодо заміни газового обладнання передаються до архіву газорозподільного підприємства.

Найпростіший алгоритм легальної заміни котла – звернутися із заявою до 104.ua Клієнтських просторів, які обслуговують споживачів АТ «Чернігівгаз», надати пакет документів і чекати вдома на комплекс робіт з реконструкції «під ключ».

*Якщо клієнт замовляє проект, або будівельно-монтажні роботи у підрядної організації, йому особисто доводиться контролювати усі процеси. Замовити у оператора ГРМ технічні умови, знайти проектантів, обов’язково погодити готовий проект у газорозподільної компанії на відповідність технічним умовам. Наприклад, перевірити типорозмір лічильника, адже якщо при заміні газового обладнання змінюється потужність споживання, потрібно змінювати і вузол обліку. Потім споживач має знайти підрядну організацію, яка виконає будівельно-монтажні роботи. Перед їх початком треба повторно звернутися до оператора ГРМ, щоб припинити газопостачання, а після  завершення  - щоб поновити газопостачання.

Які переваги реконструкції «під ключ» оператором ГРМ?

  • Комплексність послуги. Фахове виконання реконструкції однією організацією дозволяє заощадити час і кошти. Експерти компанії допоможуть підібрати енергоефективне обладнання необхідної потужності відповідно до потреб споживання. Не доведеться самостійно контролювати всі етапи та процеси -  клієнт одного разу звертається до 104.ua Клієнтського простору із заявою та пакетом документів.
  • Якість послуги. Реконструкцію виконує кваліфікований та атестований персонал, який щоденно здійснює вузькоспеціалізовані види робіт – в іншому випадку втрачаються навички, і якість робіт страждає. Це особливо важливо для таких фахівців, як, наприклад, зварювальники.
  • Безпечність послуги. Усі газорозподільні компанії мають необхідне сертифіковане обладнання, яке дозволяє виконувати роботи підвищеної небезпеки будь-якої складності. 100% матеріалів, які використовують газовики,  проходять вхідний контроль на підприємствах та відповідають міжнародним стандартам якості.
  • Доступність послуги. Персональний менеджер 104.ua Клієнтського простору контролює процес та етапи реконструкції. Клієнт у телефонному режимі завжди може поцікавитися станом виконання робіт та скоригувати час їх проведення відповідно до своїх планів.

Які документи необхідно надати для заміни обладнання і проведення реконструкції

Для фізичних осіб:

  • Паспорт, ІПН;
  • Документи, що посвідчують право власності на об’єкт реконструкції;
  • Технічний паспорт на квартиру або будинок.

Для юридичних осіб:

  • Документи, що посвідчують право власності чи користування замовника на об’єкт реконструкції;
  • Документ, що посвідчує право власності чи користування замовника на земельну ділянку (з графічним планом);
  • Якщо звернення для реконструкції виконується не самим власником чи користувачем об’єкта реконструкції, а довіреною особою, необхідно надати належним чином оформлену довіреність (нотаріально завірену);
  • Технічний паспорт об’єкта;
  • Ситуаційний план (схема) щодо місцезнаходження земельної ділянки з визначенням її меж;
  • Статут;
  • Наказ про призначення директора;
  • Реквізити підприємства;
  • Довідку ЄДРПОУ;
  • Свідоцтво про реєстрацію платника податків;
  • Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи;
  • Лист на технічну можливість газопостачання об’єкта (до заяви ≥16м³/год).

 

Скільки коштує заміна котла?

Фіксованої вартості послуги реконструкції з заміною котла в Україні немає, вона розраховується індивідуально, в залежності від складності проекту та виконання робіт. Середня вартість - в межах 8500 грн. До вартості послуги реконструкції входить демонтаж/монтаж обладнання, оформлення пакету дозвільних та технічних документів, сертифіковані матеріали та комплектуючі, увесь спектр робіт фахівців компанії.  

Коли виготовляються технічні умови, а коли - ескізний проект для реконструкції котла?

  • Технічні умови виготовляються, якщо змінюється потужність, функціональне призначення обладнання  та система димовідведення. Але за умови, що заміна котла не потребуватиме збільшення типорозміру лічильника газу. Якщо відбувається збільшення типорозміру лічильника, то на клієнта чекає процедура приєднання.
  • Ескізний проект виготовляється, якщо не відбувається зміни функціонального призначення обладнання, його потужності та системи димовідведення. Коли клієнту не потрібно робити нових гідравлічних розрахунків. Наприклад, замінюється один котел на інший, і при цьому потужність і принцип дії приладу не змінюються, а тільки компанія-виробник.

Які наслідки може мати незаконне встановлення котла?

Звичайно, самовільна заміна котла, або ж допомога нелегальних «фахівців»-дилетантів видаються дешевшими. Але кожен має пам’ятати справжню вартість такої економії – помилки при заміні і ремонті газового обладнання можуть стати причиною удушення, пожежі або вибуху, призвести до значних матеріальних збитків і смертельних наслідків.

Крім того, самостійна заміна газових приладів може розцінюватись як самовільне втручання до системи газопостачання – таке обладнання має бути відключене до усунення порушень.

Отримати всі консультації щодо реконструкції газової системи, а також замовити її проведення можна в Клієнтських просторах 104.ua, які обслуговують клієнтів АТ «Чернігівгаз».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь