Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У 2022 році бюджети громад Чернігівщини можуть зрости на 300 мільйонів гривень

Дата: 13.05.2021 08:19
Кількість переглядів: 5784

Фото без описуНа розгляді у Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету знаходяться розроблені Асоціацією міст України спільно з групою народних депутатів законопроекти  №5066 та №5066-1, що пропонують збільшити частку зарахування ПДФО до бюджетів громад із 60 до 65 відсотків.

АМУ зазначає, що ці законопроекти збалансовані та враховують інтереси як державного, так і місцевих бюджетів. Для громад України збільшення відсотку зарахування ПДФО лише на 5% – це додатковий фінансовий ресурс у 11,1 млрд. гривень.

«Якщо рахувати збільшення частки зарахування на 5%, тобто до 65% ПДФО на прикладі Чернігівської області, то в умовах 2022 року бюджети громад можуть отримати додатково більше 300 мільйонів гривень. Завдяки збільшенню частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів громади матимуть можливість покращувати систему охорону здоров’я, соціальні послуги, інфраструктуру, благоустрій тощо», - зазначив Олександр Марущак,  консультант з юридичних питань Чернігівського регіонального відділення АМУ.

Внаслідок прийнятих у 2014 році змін до Бюджетного та Податкового кодексів протягом 2014-2020 років обсяг фінансових ресурсів місцевого самоврядування зростав. Але водночас зростало і видаткове навантаження на бюджети місцевого самоврядування. Протягом реформи децентралізації держава переклала на бюджети територіальних громад ряд повноважень та видатків без відповідних механізмів компенсації.

Законопроєкти №5066 та №5066-1 дещо збалансують ситуацію та частково компенсують втрати джерел доходів бюджетів місцевого самоврядування та видатки, які виникли у зв’язку із передачею від держави місцевому самоврядуванню додаткових повноважень. Згадані законопроєкти передбачають  збільшення частки надходжень з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) до бюджетів ОМС на 5% за рахунок зменшення частки обласних бюджетів до 10 % (5066) або зменшення частки Державного бюджету до 20 % (5066-1).

 

Чернігівське РВ АМУ

Офіс реформ у Чернігівській області



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь