Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Для органів місцевого самоврядування визначено форми та порядок надання інформації до ДПС щодо ставок та податкових пільг

Дата: 13.05.2021 08:20
Кількість переглядів: 5786

Головне управління ДПС у Чернігівській області інформує, що відповідно до пункту 12.3 статті 12 Податкового кодексу, сільські, селищні, міські ради та ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів.

Статтею 10 Податкового кодексу визначено перелік місцевих податків і зборів. Зокрема, до місцевих податків належать податок на майно (складається з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку, плати за землю) та єдиний податок.

До місцевих зборів належать збір за місця для паркування транспортних засобів та туристичний збір.

Як визначено п. 10.2. ст.10 Податкового кодексу, місцеві ради обов’язково установлюють єдиний податок та податок на майно (в частині транспортного податку та плати за землю).

Місцеві ради в межах повноважень, визначених Податковим кодексом, вирішують питання щодо встановлення податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) та встановлення збору за місця для паркування транспортних засобів, туристичного збору (п. 10.3. ст.10 Податкового кодексу).

Установлення місцевих податків та зборів, не передбачених Податковим кодексом, забороняється.

Водночас підпунктом 12.3.3 пункту 12.3 статті 12 Податкового кодексу передбачено надання зазначеними органами даних рішень у десятиденний строк з дня їх прийняття, але не пізніше 25 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлених місцевих податків та/або зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів до контролюючого органу, в якому перебувають на обліку платники відповідних місцевих податків та/або зборів, в електронному вигляді інформацію щодо ставок та податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів у порядку та за формою, затвердженими Кабінетом Міністрів України, та копії прийнятих рішень про встановлення місцевих податків та/або зборів та про внесення змін до таких рішень.

Контролюючі органи не пізніше 25 серпня поточного року складають зведену інформацію про розмір та дату встановлення ставок місцевих податків та/або зборів на відповідних територіях, а також про встановлені на відповідних територіях податкові пільги та подають її в електронній формі центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.

Порядок та форми надання контролюючим органам в електронному вигляді інформації щодо ставок та податкових пільг із сплати місцевих податків та зборів затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 р. № 1330. Відповідно до зазначеного Порядку сільські, селищні, міські ради та ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад зобов’язані надавати інформацію щодо:

- ставок та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів згідно з додатком 1;

- ставок земельного податку та перелік пільг для фізичних і юридичних осіб, наданих за рішенням органу місцевого самоврядування згідно з додатком 2;

- ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та перелік пільг для фізичних і юридичних осіб, наданих за рішенням органу місцевого самоврядування згідно з додатком 3;

- ставок туристичного збору та перелік пільг, наданих за рішенням органу місцевого самоврядування згідно з додатком 4;

- ставок збору за місця для паркування транспортних засобів та перелік пільг, наданих за рішенням органу місцевого самоврядування згідно з додатком 5;

- переліку пільг з транспортного податку, наданих за рішенням органу місцевого самоврядування згідно з додатком 6;

- ставок єдиного податку для платників єдиного податку першої групи згідно з додатком 7;

 - ставок єдиного податку для платників єдиного податку другої групи згідно з додатком 8.

Звертаємо увагу, що розмір ставок місцевих податків і зборів встановлюється у відсотках до мінімальної заробітної плати.

У зв’язку зі зміною з 01.01.2021 р. мінімальної заробітної плати, змінюються і ставки деяких зборів і податків, зокрема:

- ставка податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних і юридичних осіб (установлюються залежно від місця розташування (зональності) і типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 % розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м бази оподаткування – у 2021 році – 90 грн (6 000 грн х 1,5 %);

- ставка збору за паркування транспортних засобів встановлюються за кожен день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 кв. м площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі до 0,075 % мінімальної зарплати, установленої законом на 01 січня податкового (звітного) року – у 2021 році – 4,50 грн (6 000 грн х 0,075 %).

- ставка туристичного збору встановлюється рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом і перспективним планом формування територій громад за кожну добу тимчасового розміщення особи в місцях проживання (ночівлі) у розмірі до 0,5 % – для внутрішнього туризму та до 5 % – для в’їзного туризму від розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення;

- для транспортного податку об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше ніж 5 років (включно) і середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної зарплати, установленої законом на 01 січня податкового (звітного) року (2021 році – більше 2 250 000 грн (6 000 грн х 375)) – ставка податку не змінилась і становить у розрахунку на календарний рік 25 000 грн за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування.

- ставка єдиного податку для ІІ групи – не більше 20 % розміру мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року – у 2021 році – не більше 1 200 грн (6 000 грн х 20 %).

Слід зазначити, що ставка єдиного податку для І групи встановлюється у відсотках до прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Враховуючи, що з 1 січня 2021 року прожитковий мінімум становить 2 270 грн – розмір єдиного податку для І групи не повинен перевищувати 227 грн.

Одночасно зазначаємо, що відповідно до п.п.12.3.7. п.12.3.7 статті 12 Податкового кодексу не дозволяється сільським, селищним, міським радам та радам об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів.

Форма типових рішень про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 24.05.2017 року № 483 (далі -  №483).

Загальні засади встановлення податків і зборів визначено ст. 7 Податкового кодексу.

З огляду на вищевикладене, з метою забезпечення повноти надходжень до відповідних місцевих бюджетів місцевих податків і зборів, на виконання положень статті 12 Податкового кодексу, Головне управління ДПС у Чернігівській області просить об’єднані територіальні громади:

- своєчасно прийняти рішення про встановлення місцевих податків та зборів на 2022 рік за формою, затвердженою Постановою Кабміну № 483

- своєчасно надати в електронному вигляді інформацію щодо ставок та податкових пільг із сплати місцевих податків та зборів згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 р. № 1330.

- інформацію надати на електронну адресу ГУ ДПС у Чернігівській області (e-mail): ch.official@tax.gov.ua

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

            Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь