Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо дотримання вимог законодавства у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами

Дата: 14.05.2021 15:54
Кількість переглядів: 5765

 

Звертаємо увагу сільськогосподарських виробників всіх форм власності щодо дотримання вимог законодавства у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами при проведенні захисних заходів сільськогосподарських культур. 

Так, при проведенні захисних заходів необхідно застосовувати виключно препарати, дозволені до використання в Україні,
які відповідають державним стандартам, санітарним нормам та іншим нормативним документам.

Основні вимоги санітарного законодавства при застосуванні пестицидів наступні.

Для виконання робочих польотів при авіаційному застосуванні пестицидів в сільському і лісовому господарстві повинні використовуватись постійні, а при їх відсутності – тимчасові аеродроми і вертодроми сільгоспавіації, які мають санітарний паспорт або дозвіл на право експлуатації (які затверджуються територіальними органами Держпродспоживслужби).

Заплановані для авіаційних обробок сільськогосподарські угіддя повинні бути занесені на карти – схеми землекористування (узгоджуються територіальними органами Держпродспоживслужби і Мінекобезпеки).
Проекти авіаційно-хімічних робіт погоджуються територіальними органами Держпродспоживслужби і Мінекобезпеки не пізніше, чим за 10 діб до початку робіт.

Відповідно до ДСП 382-96 за три доби до початку проведення авіаційних обробок замовник робіт повинен здійснити запобіжні заходи: оповістити населення (радіо, преса) про місце, час, терміни проведення авіаційних робіт пестицидами та агрохімікатами; та встановити спеціальні попереджувальні знаки безпеки з вказівкою кінцевого строку очікування на відстані 300 м від оброблюваних ділянок.

Відповідно до п. 5.26 ДСП 382-96 забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками
і хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь,
які розташовані ближче:

  • 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;
  • 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно – заповідного фонду;
  • 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повиннабути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням–300 м. Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках.

Слід приділити особливу увагу дотриманню вимог законодавства при проведенні захисних заходів сільськогосподарських культур.

 Заздалегідь вдячні за плідну співпрацю!!!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь