Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Громади Чернігівщини можуть втратити надходження від продажу тютюнових виробів

Дата: 20.05.2021 16:08
Кількість переглядів: 5788

Фото без опису«Кабмін збирається закласти бомбу під стосунки центру та регіонів! У місцевих бюджетів хочуть забрати 5% тютюнового акцизу з роздрібної торгівлі!», - таку заяву на власній сторінці у Фейсбуці зробив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

5% акцизного податку з продажу тютюнових виробів наразі до місцевих бюджетів платять роздрібні торговці – кіоски і магазини, які продають цигарки. Проте 12 травня уряд ухвалив проект змін до Податкового кодексу, який це зобов'язання перекладає на великих виробників та імпортерів тютюнових виробів.

На думку авторів законопроекту, перекладення обов'язку сплати тютюнового роздрібного акцизу на великих гравців, що працюють в прозорому полі, дозволить додатково залучити до бюджету 1,9 млрд грн.

Та на місцевому рівні влада може втратити близько 2,4 млрд. гривень, заявляє Олександр Слобожан:

«Ми це категорично не підтримуємо, бо втрати муніципалітетів складуть 2.4 млрд грн. А справедливих компенсаторів для кожної громади Мінфін не зможе запровадити. Ми проходили це з акцизом на пальне. Такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну. Не думаю, що тютюнові кампанії будуть підтримувати таку ініціативу. Сьогодні вони мають на своєму боці всі громади, які боряться з нелегальним обігом сигарет, бо отримають акциз с легально проданих цигарок. У разі якщо муніципальну владу позбавлять місцевого акцизу з тютюну, то їй простіше буде підтримати ініціативи про жорсткі обмеження продажу тютюнових виробів на території громад»

Водночас Мінфін не зможе запропонувати справедливих компенсаторів для кожної громади, впевнений Слобожан.А такі норми стануть вигідними власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну.

Чернігівське регіональне відділення Асоціації міст України представляє інтереси 37 громад області та  сподівається, що народні депутати від Чернігівщини встануть на захист місцевого самоврядування та не допустять вилучення з місцевих бюджетів роздрібного акцизу на тютюн.

 

--

Чернігівське РВ АМУ

Офіс реформ у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь