Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відповідальність за недекларовану працю!

Дата: 31.05.2021 14:10
Кількість переглядів: 5709

Фото без описуСьогодні в Україні гостро стоїть проблема легалізації трудових відносин та заробітної плати. Більше 20% працездатного населення України повністю або частково не декларують трудові відносини з роботодавцем.  На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства. Часто працівники отримують офіційну зарплату меншу за мінімальну (або на рівні мінімальної), а решту зарплати - у «конверті». Таким способом роботодавці ухиляються від сплати податку. Не рідкість і випадки, коли працівники взагалі офіційно не оформлені на роботу.

До юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю без оформлення трудових відносин, можуть застосовувати фінансову (ст. 265 КЗпП) та адміністративну відповідальність (ст. 41 КпАП).

Фінансова відповідальність застосовується до юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (ФОП), якщо вони є роботодавцями, а адміністративна - до посадових осіб підприємств, а також ФОП. Фінансова відповідальність може застосовуватись одночасно з адміністративною.

Згідно зі ст. 265 Кодексу законів про працю України, роботодавці, які використовують найману працю, у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) несуть відповідальність у вигляді штрафу в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника (на сьогодні сума такого штрафу становить 60 тис. грн.). Крім того, згідно зі ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення, фактичний допуск до роботи працівника без оформлення трудового договору (контракту) тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємства від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — від 8500 грн до 17000 грн.

За які порушення вам можуть накласти штраф?

Інспектор праці обов’язково нарахує штраф у трьох випадках:

- за недопущення до проведення перевірки;

- за створення перешкод у її проведенні;

- за виявлення незадекларованої праці: не уклали трудовий договір, не повідомили про найм ДПС, не сплатили податки.

Щодо інших питань інспектор складає припис, де вказує, що необхідно виправити. Якщо ви зробите це в зазначені строки, вас не будуть притягати до відповідальності.

Декларуйте працівників, сплачуйте податки і ЄСВ - і тоді штраф вам не загроза.

Управління Держпраці у Чернігівській області наголошує: лише офіційно працевлаштований громадянин має гарантоване чинним законодавством право на гідні, здорові і безпечні умови праці.

       

 Головний державний інспектор

відділу з питань додержання законодавства про працю

та аналітичного забезпечення

Управління Держпраці в Чернігівській області

Тетяна Черняк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь