Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Порушення спокою у нічний час-що робити?

Дата: 19.10.2021 15:05
Кількість переглядів: 4897

Фото без описуЧи знайома Вам ситуація, коли після 10 години вечора сусіди порушують спокій, зокрема, кричать, гучно слухають музику, сваряться, роблять ремонт? Якщо так, то існує необхідність вплинути на таких шумних сусідів.

Згідно статті 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров’я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов'язані, зокрема, вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях (захищені об’єкти):

1) жилих будинків і прибудинкових територіях;

2) лікувальних, санаторно-курортних закладів, будинків-інтернатів, закладів освіти, культури;

3) готелів і гуртожитків;

4) розташованих у межах населених пунктів закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;

5) інших будівель і споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

6) парків, скверів, зон відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків.

Шум на захищених об'єктах при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби.

У нічний час, із двадцять другої до восьмої години на захищених об'єктах забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів.

Проведення на захищених об'єктах ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з двадцять першої до восьмої години, а у святкові та неробочі дні - цілодобово. Власник або орендар приміщень, у яких передбачається проведення ремонтних робіт, зобов'язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок зазначених робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Шум, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм цілодобово.

Отже, з 22-ї години і до 8-ї ранку заборонено голосно співати, кричати, слухати голосно музику, використовувати салют і феєрверки. Якщо шум створює будівельна техніка, то її вже не можна використовувати з 21-ї години.

Звертаємо також Вашу увагу, що проведення ремонтів у вихідні і святкові дні не дозволяється. Винятком є домовленість з Вашими сусідами і, в тому разі якщо вони погодяться, то ремонт у такі дні можна сміливо проводити.

Варто також зазначити про норми шуму, які передбачені санітарними нормами.

Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я від 22 лютого 2014 року, максимальний рівень шуму, який дозволений у будинках і квартирах становить: вдень – 50 децибел, вночі – 40 децибел. Для готелю або гуртожитку 55 – максимальний рівень шуму вдень і 45 – вночі.

Для прикладу, 35 децибел – це цокання настінного годинника, 45 децибел – це шум розмови, 65 – це шум гучної розмови.

У випадку порушення сусідами встановлених вимог, необхідно:

Перш за все, звернутися до власника або іншої особи, яка проживає в квартирі, і пояснити йому, що він перевищує рівень допустимого шуму.

Якщо мирні перемовини не допомогли можна викликати поліцію (рекомендуємо робити це після 10-ї години вечора, адже вдень вам можуть відмовити, посилаючись на те, що вдень шуміти можна).

Згідно зі ст. 82 кодексу України про адміністративні порушення, за перевищення рівня шуму передбачено попередження або штраф у розмірі від 80 до 255 гривень.

Також варто звернутися з індивідуальною або колективною заявою до дільничного інспектора, і йому якраз можна надати і відеофіксацію того, що сусіди порушують спокій в будинку та права інших мешканців.

Варто зауважити, що після того, як до вас приїде поліція, переконайтеся, щоб був складений протокол. У протоколі потрібно, щоб була описана ваша ситуація і Ви вказані як свідок правопорушення. Якщо поліція відмовляється скласти протокол, то такі дії вам треба оскаржити у начальника поліції.

Ще одним варіантом вирішення спору є звернення до місцевого органу Держпродспоживслужби. До їх повноважень входить розгляд аналогічних питань і складання актів.

Для того ж, аби звернутися до суду, вам потрібно зібрати максимум доказової бази. Доказами можуть бути довідки, акти, протоколи, свідки, аудіо- та відеофіксація. Також можна провести екологічну експертизу. Однак вона платна і доречна тоді, коли шум постійний. Після того можна звернутися до суду з позовною заявою про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

                                                        Начальник Семенівського бюро правової допомоги Тетяна Мотора


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь