Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

20 листопада - Всесвітній день дитини

Дата: 20.11.2021 08:20
Кількість переглядів: 4242

20 листопада світова спільнота відзначає Всесвітній день дитини. У 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам ввести в практику відзначення Всесвітнього дня дитини як дня світового братерства і взаєморозуміння дітей, присвяченого діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. У різних країнах він може відзначатися будь-коли й встановлюється на розсуд урядів держав.

20 листопада 1959 року XIV сесією Генеральної Асамблеї ООН була ухвалена Декларація прав дитини, а 20 листопада 1989 року, на 44-ій сесії ГА ООН – Конвенція про права дитини, яка є засадничим міжнародним документом із захисту прав дітей. Наразі її ратифікували 193 країни.

Як зазначається в документі, кожна дитина має право на освіту, право на здоров’я і належну медичну допомогу, право на ім’я та громадянство. Кожна дитина має право зростати у турботливому родинному середовищі та бути захищеною від жорстокого поводження та насильства.

Здобувши незалежність, Україна взяла на себе ряд зобов’язань з поліпшення добробуту дітей, зокрема, підписавши Конвенцію про права дитини. 27 лютого 1991 року Верховна Рада ратифікувала цю Конвенцію, а 27 вересня 1991 року документ набув чинності. Крім того, у 2003 та 2005 роках Верховна Рада ратифікувала два факультативні протоколи до Конвенції про права дитини щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції, дитячої порнографії та щодо участі дітей у збройних конфліктах.

В Україні на права дітей впливає багато чинників, спричинених станом економічної ситуації, соціальним становищем, військовими діями, анексією та окупацією частини територій та інші.

Останнім часом до негативних чинників приєдналася пандемія, спричинена поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). Незважаючи на те, що діти не відносяться до категорії осіб, які першочергово беруть на себе удар хвороби, пандемія негативно впливає на дітей, особливо уразливих категорій: сиріт та позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, дітей з інвалідністю. Як наслідок, під загрозою порушення опинились базові права дитини: право на освіту, право на свободу пересування, право на захист від насильства тощо.

Учні втратили можливість звичного навчання у школі та спілкування з однолітками. Економічна криза, спричинена запровадженням карантинних заходів, завдала фінансових та інші труднощів родинам, в яких проживають діти, що негативно впливає на рівень їхнього життя. Крім того, діти почали проводити все більше часу в Інтернеті, що збільшує ризики вчинення насильства щодо них в цифровому середовищі.

Вирішення питань, які зачіпають права дітей, потребують більшого включення самих дітей у формування політики, скерованої на їхній захист. Дитячий голос щодо проблем, які найбільше турбують сучасних дітей, має враховуватись дорослими, коли вони говорять про права дитини.

Для України цей день є ще однією можливістю привернути увагу парламенту, уряду, громадськості та усього світу до викликів сучасності від яких потерпають діти.

Повага до прав дитини, врахування її думки при прийнятті рішень, що стосуються дітей, включення активної молоді до процесів прийняття рішень на місцевому рівні – запорука успішного розвитку нашої держави.

 

Олексій Смага

начальник служби у справах дітей

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь