Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Штраф за вимоги віку та статі у вакансіях За дискримінацію — штраф. Штрафи для працедавців за дискримінацію у вакансіях

Дата: 26.01.2022 11:24
Кількість переглядів: 131

Фото без описуЗ 8 січня 2022 року запрацювали зміни до закону «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі. Відтепер роботодавців штрафуватимуть за вказування у вакансіях віку, статі та раси кандидатів на роботу.

Крім того, під забороною вимоги щодо мовних, політичних, релігійних та інших переконань, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, освіти тощо.

За недотримання цієї норми роботодавцям загрожує штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати. Так як з 1 грудня 2021 року мінімальна зарплата становить 6,5 тис. грн., розмір штрафу складає 65 тис. грн.

Штрафи накладає Державна служба з питань праці. Причому сплатити штраф роботодавці мають упродовж 15 календарних днів, інакше його стягуватимуть через суд.

Важлива інформація для роботодавців!

8 січня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі» від 10.09.2021 № 1750-ІХ (далі — Закон № 1750), який визначає, що таке «дискримінаційна реклама», «дискримінаційна реклама за ознакою статі» та посилює відповідальність за порушення законодавства про рекламу.

У рекламі заборонено вміщувати твердження та/або зображення, дискримінаційні за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, ставлення до релігії, за мовними ознаками, родом і характером занять, місцем проживання, а також ті, що дискредитують товари інших осіб.   

Відповідно до Закону № 1750 зазнала змін частина 3 статті 24-1 Закону про рекламу, яка унормовує відповідальність роботодавця за дискримінацію в оголошенні про вакансію. У разі порушення рекламодавець сплатить до держбюджету штраф у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент вчинення порушення у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Що заборонили писати у вакансіях

Заборона дискримінації у рекламі про вакансії в Україні діє ще з 1996 року. Однак лише відтепер за недотримання вимог порушників каратимуть фінансово. За законом, роботодавці не мають права:

вказувати вік кандидатів;

пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам;

заявляти про можливе працевлаштування представників лише певної раси чи кольору шкіри.

Крім того, заборонено вказувати бажане соціальне походження кандидата, його майновий стан, місце проживання тощо.

Штрафуватиме порушників Державна служба з питань праці. Роботодавці, що не дотримуватимуться вимог закону, повинні будуть сплатити накладений штраф протягом 15 календарних днів з дня вручення документа від Держпраці. Якщо порушник відмовиться його сплачувати, гроші можуть стягнути через суд.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь