Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До річниці бою на станції Крути      

Дата: 28.01.2022 15:15
Кількість переглядів: 3834

Фото без описуЩороку, 29 січня, кожен українець схиляє голову перед пам’яттю про тих, хто в далекому 1918 ріоці боронив незалежність України ціною власного життя.

29 січня 1918 року на залізничній станції Крути в Чернігівській області 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з шеститисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка серед інших вела наступ на Українську Народну Республіку.

З нагоди цієї трагічної та в одночас героїчної події у приміщенні Семенівського історико-краєзнавчого музею було проведено урок історії до Дня пам'яті героїв Крут «Це були перші українські киборги» для учнів 10- го класу Семенівської ЗЗСО І-ІІІ ст. №1. Працівниками музею були наведені історичні факти цієї події, початок та перебіг бою, виховували в учнівської молоді почуття патріотизму та глибокої поваги і шани до стійкості та незламності українських студентів, що віддали свої юні життя задля молодої української держави. Також було оформлено тематичну виставку: «Крути – бій за майбутнє» - виставка книжок, статей, фото до Дня 104-ї річниці бою на станції Крути. 

Точна кількість загиблих студентів офіційно ніде не зафіксована. За свідченнями учасників подій, було вбито більше 250 осіб з українського боку. Відомі імена тільки 27 студентів, яких взяли в полон і розстріляли. Їхні тіла пізніше були урочисто перепоховані на Аскольдовій могилі в Києві.

На Аскольдовій могилі
Поховали їх –
Тридцять мучнів українців
Славних, молодих…



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь