Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До річниці бою на станції Крути      

Дата: 28.01.2022 15:15
Кількість переглядів: 3826

Фото без описуЩороку, 29 січня, кожен українець схиляє голову перед пам’яттю про тих, хто в далекому 1918 ріоці боронив незалежність України ціною власного життя.

29 січня 1918 року на залізничній станції Крути в Чернігівській області 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з шеститисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка серед інших вела наступ на Українську Народну Республіку.

З нагоди цієї трагічної та в одночас героїчної події у приміщенні Семенівського історико-краєзнавчого музею було проведено урок історії до Дня пам'яті героїв Крут «Це були перші українські киборги» для учнів 10- го класу Семенівської ЗЗСО І-ІІІ ст. №1. Працівниками музею були наведені історичні факти цієї події, початок та перебіг бою, виховували в учнівської молоді почуття патріотизму та глибокої поваги і шани до стійкості та незламності українських студентів, що віддали свої юні життя задля молодої української держави. Також було оформлено тематичну виставку: «Крути – бій за майбутнє» - виставка книжок, статей, фото до Дня 104-ї річниці бою на станції Крути. 

Точна кількість загиблих студентів офіційно ніде не зафіксована. За свідченнями учасників подій, було вбито більше 250 осіб з українського боку. Відомі імена тільки 27 студентів, яких взяли в полон і розстріляли. Їхні тіла пізніше були урочисто перепоховані на Аскольдовій могилі в Києві.

На Аскольдовій могилі
Поховали їх –
Тридцять мучнів українців
Славних, молодих…



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь