Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як розпізнати, що птиця хвора на грип

Дата: 04.02.2022 10:50
Кількість переглядів: 297

Фото без описуГрип птиці – інфекційне захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення викликаного вірусами грипу А. Віруси грипу типу А можуть інфікувати не лише людей, а й багато видів тварин і птахів, у тому числі курей, качок, свиней, коней, ховрахів тощо. Підтип вірусу грипу H5N1 є одним з найнебезпечніших (високопатогенних) вірусів грипу. Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції та послід.

Як розпізнати, що птиця хвора на грип.

У хворої птиці спостерігаються наступні клінічні ознаки:

  • Спад активності, посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діарея, ускладнене дихання, параліч та раптова смерть.

Як уникнути зараження пташиним грипом

  • В особистих господарствах, необхідно перевести всіх птахів на закритий режим утримання, а на подвір’ях встановити пристосування для відлякування синантропної птиці (опудала, тріскачки);
  • Уникайте контакту з хворими чи мертвими птахами;
  • Не торкайтесь до місць, на які могли потрапити екскременти хворих птахів;
  • Подібно до будь–якого інфекційного захворювання, одним з найбільш ефективних способів захисту є часте ретельне миття рук. Руки слід обов'язково мити з милом, а також користуватися дезінфікуючими розчинами, що містять спирт;
  • Після контакту з сирим м'ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва слід обов'язково ретельно вимити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м'ясо птиці – продезінфікувати;
  • Вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м'ясо не менше 30 хвилин при температурі 1000 С. Вживаючи добре проварене м'ясо птиці, заразитися не можливо;
  • Яйця не можна вживати сирими, перед використанням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;
  • Не купуйте м'ясо птиці та продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно – санітарного контролю, а також в місцях несанкціонованої торгівлі.

ШАНОВНІ ВЛАСНИКИ! При найменших ознаках захворювання або загибелі птиці у ваших господарствах, просимо терміново повідомляти Семенівське управління ГУ ДПСС в Чернігівській області та Семенівську РДЛВМ за номерами 2-13-90; 2-12-64.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь