Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Дата: 14.02.2022 16:28
Кількість переглядів: 4037

Фото без опису14 лютого, напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав та 33-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан, у музеї Семенівського відділення української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів - інтернаціоналістів) відбувся урок мужності «Вже скільки років проминуло, а біль у серці б’є і б’є…» для учнів ЗСО №1, а також екскурсія музеєм.

Захід організований Семенівською публічною бібліотекою спільно з Семенівським відділенням української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів -інтернаціоналістів).

Під час заходу ведуча  - бібліотекар наголосила на тому, що тисячі синів і дочок України в різний час пройшли випробування «гарячими точками» на території понад двадцяти п'яти держав, гідно виконавши свій військовий обов'язок.

Та найбільш кровопролитною і жорстокою була війна у Республіці Афганістан…

Багатотисячні людські втрати стали наслідком недалекоглядної загарбницької політики тодішнього радянського керівництва. Довгих дев’ять років боїв і втрат…

І ось 15 лютого 1989 року останній радянський солдат покинув випалену пекучим сонцем далеку гірську країну. Полегшено зітхнули матері – перестали летіти «чорні тюльпани» з Кандагару, Кабулу, Джелалабаду. І хоч назавжди було закрито сторінку цього драматичного літопису, але й через плин часу про ту чужу війну нагадують обеліски на могилах юнаків, яким не судилося повернутися до рідних осель.

Через цю війну пройшли 160 тис. українців. Не повернулося з війни - 3360, пропало безвісти - 80, поранено понад 8 тис. Серед загиблих – і наш земляк- Микола Мотора.

Розповіли учням про події афганської війни голова Семенівської спілки ветеранів Афганістану Андрій Шмаровоз, заступник голови Семенівської спілки ветеранів Афганістану Василь Сокол. Також вони провели екскурсію музеєм воїнів – афганців.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять тих, чиї молоді життя поглинуло афганське пекло, хто пізніше помер від ран, залишивши по собі світлі спогади серед побратимів.

Молоді дуже сподобався музей воїнів – афганців, у експозиціях якого розміщені особисті речі військових, їхні листи рідним, фотографії, надіслані з Афганістану, листи від командування військових частин. Значне місце займають особисті речі: зброя, військове спорядження тощо.

Отже, без перебільшення, музей можна назвати центром духовного, освітнього-виховного збагачення молоді, який сприяє взаєморозумінню людей різних поколінь і професій, залучає молодь до вічних духовних цінностей, поглиблює їх патріотичні почуття.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь