Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Розвиток системи пробації та збільшення альтернатив позбавленню волі

Дата: 24.01.2023 10:33
Кількість переглядів: 1535

Фото без описуПробація — це система заходів кримінально-правового реагування, які альтернативні покаранню у вигляді позбавлення або обмеження волі. У світі вона існує вже більше 200 років, але для України це відносно нова система, адже Закон «Про пробацію» був ухвалений в 2015 р.

Необхідно наголосити, що, по-перше, пробація — це не покарання, яке застосовується замість позбавлення волі, а система, яка передбачає в т. ч. і покарання, альтернативне позбавленню волі. По-друге, головною метою пробації є безпека суспільства. Пробація не означає можливість правопорушнику уникнути покарання. Це просто більш перспективна і логічна схема виконання цього покарання, поєднана з допомогою, підтримкою, мотивацією до змін без вилучення людини із суспільства.

Впродовж останніх років наша країна впевнено рухається шляхом глибоких і структурних реформ. Трансформації, що відбуваються сьогодні в усіх ключових напрямах життя держави, є фундаментом для якісних змін у середньостроковій перспективі, основою для підвищення добробуту та рівня життя нас із вами – громадян України.

Для розвитку системи пробації з початку існування активно вводиться міжнародна практика. Так, Державна установа «Центр пробації» взаємодіє з міжнародними організаціями у проектах, а саме «PRAVO-Justice» (ЄВРОСОЮЗ) для впровадження досвіду зарубіжних країн з використанням альтернативних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Проект “NORLAU Проект пробації” (“Норвезькі радники  з питань верховенства права в Україні”) (НОРВЕГІЯ) є підтримка Міністерства юстиції у створенні повномасштабної пробації, що відповідатиме європейським стандартам.

“МАТРА” “Пробація та альтернативні санкції в Україні”(НІДЕРЛАНДИ) – це проект метою якого є більш справедливе і якісне відправлення правосуддя в Україні завдяки налагодженню діяльності новоствореної системи пробації та сприянню індивідуалізованому підходу до вибору виду покарання.

В результаті проведеної роботи персоналу органів пробації до суспільства повертається повноцінна людина, яка працює, сплачує податки, не порушує законодавство, створює сім’ю. Більше того, ця система більш економна у порівнянні з витратами на забезпечення тюремного ув’язнення.

Розроблені Міністерством юстиції законопроєкти № 5359 від 12.04.2021 та  № 5360 від 12.04.2021 щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності незабаром будуть розглянуті народними депутатами. «Наразі система виконання покарань в Україні сфокусована на ізоляції людини, на фізичному унеможливленні вчинення нею повторного злочину протягом певного періоду. В той час, як основний фокус, що підтверджується міжнародним досвідом, має бути на ресоціалізації злочинця, на корегуванні його поведінки у суспільстві. Така незбалансованість системи і внутрішня нелогічність призводить до того, що в Україні і кількість рецидивів, і рівень злочинності загалом залишаються високими. Наше завдання – змістити фокус системи виконання кримінальних покарань і забезпечити безпеку суспільства», – зазначила Олена Висоцька, заступниця Міністра юстиції України. Проєкти законів щодо розвитку альтернативних видів покарання передбачають, зокрема:

- запровадження пробаційного нагляду, як виду покарання без ізоляції від суспільства;

- заміну покарання у виді обмеження волі на пробаційний нагляд за ненасильницьких злочини;

- арешт як вид покарання тільки до засуджених військовослужбовців;

- удосконалення виконання покарання у виді штрафу (збільшення строку розстрочки виплати штрафу);

-розширення та удосконалення застосування громадських робіт та звільнення від відбування покарання з випробуванням;

- впровадження динамічної безпеки;

- запровадження застосування електронного моніторингу (електронні браслети) без ізоляції від суспільства;

- вдосконалення порядку застосування запобіжних заходів у виді тримання під вартою (доступність застави як дієвої альтернативи триманню під вартою та обмеження строків тримання під вартою під час судового провадження);

- впровадження автоматизованої оцінки ризику вчинення повторного правопорушення;

- створення мультирежимних установ із секторами різних рівнів безпеки (для економії видатків); платні послуги в слідчих ізоляторах.

Відповідно до даних законопроектів, пробація застосовуватиметься і буде розрахована на категорію нетяжких злочинів.

Впродовж останніх років наша країна впевнено рухається шляхом глибоких і структурних реформ. Трансформації, що відбуваються сьогодні в усіх ключових напрямах життя держави, є фундаментом для якісних змін у середньостроковій перспективі, основою для підвищення добробуту та рівня життя нас із вами – громадян України.

Старший інспектор

Новгород-Сіверського районного сектору №2

філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області

майор внутрішньої служби Сергій Сенько


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь