Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Розвиток системи пробації та збільшення альтернатив позбавленню волі

Дата: 24.01.2023 10:33
Кількість переглядів: 1498

Фото без описуПробація — це система заходів кримінально-правового реагування, які альтернативні покаранню у вигляді позбавлення або обмеження волі. У світі вона існує вже більше 200 років, але для України це відносно нова система, адже Закон «Про пробацію» був ухвалений в 2015 р.

Необхідно наголосити, що, по-перше, пробація — це не покарання, яке застосовується замість позбавлення волі, а система, яка передбачає в т. ч. і покарання, альтернативне позбавленню волі. По-друге, головною метою пробації є безпека суспільства. Пробація не означає можливість правопорушнику уникнути покарання. Це просто більш перспективна і логічна схема виконання цього покарання, поєднана з допомогою, підтримкою, мотивацією до змін без вилучення людини із суспільства.

Впродовж останніх років наша країна впевнено рухається шляхом глибоких і структурних реформ. Трансформації, що відбуваються сьогодні в усіх ключових напрямах життя держави, є фундаментом для якісних змін у середньостроковій перспективі, основою для підвищення добробуту та рівня життя нас із вами – громадян України.

Для розвитку системи пробації з початку існування активно вводиться міжнародна практика. Так, Державна установа «Центр пробації» взаємодіє з міжнародними організаціями у проектах, а саме «PRAVO-Justice» (ЄВРОСОЮЗ) для впровадження досвіду зарубіжних країн з використанням альтернативних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Проект “NORLAU Проект пробації” (“Норвезькі радники  з питань верховенства права в Україні”) (НОРВЕГІЯ) є підтримка Міністерства юстиції у створенні повномасштабної пробації, що відповідатиме європейським стандартам.

“МАТРА” “Пробація та альтернативні санкції в Україні”(НІДЕРЛАНДИ) – це проект метою якого є більш справедливе і якісне відправлення правосуддя в Україні завдяки налагодженню діяльності новоствореної системи пробації та сприянню індивідуалізованому підходу до вибору виду покарання.

В результаті проведеної роботи персоналу органів пробації до суспільства повертається повноцінна людина, яка працює, сплачує податки, не порушує законодавство, створює сім’ю. Більше того, ця система більш економна у порівнянні з витратами на забезпечення тюремного ув’язнення.

Розроблені Міністерством юстиції законопроєкти № 5359 від 12.04.2021 та  № 5360 від 12.04.2021 щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності незабаром будуть розглянуті народними депутатами. «Наразі система виконання покарань в Україні сфокусована на ізоляції людини, на фізичному унеможливленні вчинення нею повторного злочину протягом певного періоду. В той час, як основний фокус, що підтверджується міжнародним досвідом, має бути на ресоціалізації злочинця, на корегуванні його поведінки у суспільстві. Така незбалансованість системи і внутрішня нелогічність призводить до того, що в Україні і кількість рецидивів, і рівень злочинності загалом залишаються високими. Наше завдання – змістити фокус системи виконання кримінальних покарань і забезпечити безпеку суспільства», – зазначила Олена Висоцька, заступниця Міністра юстиції України. Проєкти законів щодо розвитку альтернативних видів покарання передбачають, зокрема:

- запровадження пробаційного нагляду, як виду покарання без ізоляції від суспільства;

- заміну покарання у виді обмеження волі на пробаційний нагляд за ненасильницьких злочини;

- арешт як вид покарання тільки до засуджених військовослужбовців;

- удосконалення виконання покарання у виді штрафу (збільшення строку розстрочки виплати штрафу);

-розширення та удосконалення застосування громадських робіт та звільнення від відбування покарання з випробуванням;

- впровадження динамічної безпеки;

- запровадження застосування електронного моніторингу (електронні браслети) без ізоляції від суспільства;

- вдосконалення порядку застосування запобіжних заходів у виді тримання під вартою (доступність застави як дієвої альтернативи триманню під вартою та обмеження строків тримання під вартою під час судового провадження);

- впровадження автоматизованої оцінки ризику вчинення повторного правопорушення;

- створення мультирежимних установ із секторами різних рівнів безпеки (для економії видатків); платні послуги в слідчих ізоляторах.

Відповідно до даних законопроектів, пробація застосовуватиметься і буде розрахована на категорію нетяжких злочинів.

Впродовж останніх років наша країна впевнено рухається шляхом глибоких і структурних реформ. Трансформації, що відбуваються сьогодні в усіх ключових напрямах життя держави, є фундаментом для якісних змін у середньостроковій перспективі, основою для підвищення добробуту та рівня життя нас із вами – громадян України.

Старший інспектор

Новгород-Сіверського районного сектору №2

філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області

майор внутрішньої служби Сергій Сенько


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь