Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформує Служба у справах дітей: Якщо дитина не відвідує школу 10 днів поспіль – до вас може завітати поліція

Дата: 02.02.2023 16:00
Кількість переглядів: 1462

Фото без описуВиховання дітей – відповідальна справа, а забезпечення здобуття дитиною повної загальної середньої освіти є безпосереднім обов’язком батьків, за невиконання якого можуть настати негативні наслідки.

Частиною другою статті 12  Закону України «Про освіту» передбачено, що  повна загальна середня освіта в Україні є обов’язковою і здобувається в інституційних або індивідуальних формах, визначених законодавством, як правило, в закладах освіти.

Постановою Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 року         № 684 був затверджений Порядок ведення обліку дітей шкільного віку та учнів, який визначає, що у разі відсутності учнів, які не досягли повноліття, на навчальних заняттях протягом 10 робочих днів підряд з невідомих, або без поважних причин навчальний заклад невідкладно надає відповідному територіальному органу Національної поліції та службі у справах дітей дані таких учнів для провадження діяльності відповідно до законодавства, пов’язаної із захистом їх прав на здобуття загальної середньої освіти.

Поважна причина відсутності учня на навчальних заняттях підтверджується відповідною медичною довідкою закладу охорони здоров'я, або письмовим поясненням батьків (одного з батьків) учня чи інших законних представників (для учнів, які не досягли повноліття), або учня (для повнолітніх учнів).

Тому, у разі хвороби дитини, батькам важливо своєчасно надати до школи медичну довідку, а у разі наявності поважних причин пропуску шкільних занять, батьки обов’язково повинні повідомити про це вчителя задля уникнення неприємних ситуацій та надати відповідну заяву.

Навіть якщо заняття проводяться дистанційно, присутність дитини на уроках є обов’язковою. Контроль за цим покладається на батьків, адже, відповідно до статті 55 Закону України «Про освіту», батьки зобов’язані сприяти виконанню дитиною освітньої програми та досягненню дитиною передбачених нею результатів навчання.

Якщо здобувач освіти систематично пропускає заняття без поважної причини, а навчальний заклад не має інформації про те, де він знаходиться, то за законом батьків може бути притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 184 КУпАП, а це чималий штраф - від 850 грн. до 1700 грн., якщо ж протягом року повториться те саме, то штраф буде від 1700 до 5100 грн., без урахування судового збору.

Від початку 2023 року в Семенівській громаді вже зафіксовано два випадки притягнення до відповідальності батьків, які безвідповідально ставляться до навчання своїх дітей, не забезпечують відвідування ними навчальних занять, у тому числі дистанційно. Відносно батьків складено протоколи про адміністративні правопорушення за статтею 184 КУпАП, матеріали передано до суду.

Батькам слід також пам’ятати, що у крайніх випадках, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти (пункт 2 частини першої статті 164 Сімейного кодексу України).

Тому просимо батьків, або осіб, які їх замінюють, відповідально ставитись до виконання батьківських обов’язків щодо здобуття освіти їх дітьми.

 

 

Служба у справах дітей міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь