Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рівень розрахунків за розподіл газу на Чернігівщині в 2022 році склав 98%

Дата: 14.03.2023 10:16
Кількість переглядів: 1401

Оператори ГРМ, що працюють під брендом РГК, спрямували 450 млн грн. на відновлення розподілу газу на деокупованих та постраждалих внаслідок бойових дій територіях. З них 16,8 мільйонів гривень на ремонт пошкоджень внаслідок бойових дій спрямував «Чернігівгаз» у 2022 році.

На Чернігівщині сумарний рівень розрахунків за розподіл газу за минулий рік склав 98%. Цей показник по Україні був нижчим і склав 83%. Втім, це дало можливість здійснювати капітальні вкладення в реконструкцію та відновлення газових мереж, сприяти зміцненню обороноздатності України.  

Найбільшою статтею витрат операторів ГРМ, що працюють під брендом РГК, у минулому році стала оплата праці - 6,4 млрд грн. Газорозподільні компанії зберегли всі робочі місця з початком війни, і здійснили релокацію частини працівників з «бойових» регіонів.

Другою за розміром статтею витрат стали податки. До державного та місцевих бюджетів у вигляді податків було спрямовано 4,9 млрд грн. Це на 14% більше, ніж у довоєнному 2021 році.

На третій сходинці – витрати на закупівлю технологічного газу. Загалом на розрахунки з групою Нафтогаз, ДК «Газ України» та ОГТСУ спрямовано 3,2 млрд грн.

Водночас газорозподільні компанії не отримали 3,8 млрд грн, які НКРЕКП передбачила у тарифах. Недоотримання тарифної виручки пояснюються воєнними діями, вимушеною міграцією українців за кордон та зупинкою промислових підприємств.

АТ «Чернігівгаз» спрямував 43,3 мільйони на капіталовкладення у редизайн та модернізацію мереж: заміна та перекільцювання газопроводів, встановлення нового газорегулювального, захисного та вимірювального обладнання тощо.

«Газорозподільним компаніям, які працюють під брендом РГК, вдалося забезпечити стабільність газорозподільних систем в зоні бойових дій і швидко відновлювати пошкоджені газові мережі після деокупації, – говорить Олексій Тютюнник, генеральний директор Регіональної газової компанії.

За минулий рік «Чернігівгаз» сплатив понад 249 мільйонів гривень податків. Із них 153,8 мільйонів - до місцевого бюджету та 95,5 - до державного. Крім цього, РГК у 2022 році активно підтримувала Збройні сили України та надавала гуманітарну допомогу. На ці потреби спрямовано близько 181 млн грн, в тому числі «Чернігівгазом» -  7,5 млн грн.

Найбільшими боржниками за розподіл газу на Чернігівщині є теплопостачальні компанії – 54,1 млн грн. З них 53,8 млн. грн – це ТОВ «Технова», яке орендувало Чернігівську ТЕЦ.

«По цьому підприємству ситуація зайшла у глухий кут, що ставить під загрозу стабільність енергетичного сектору Чернігова, її нині розглядають у судовому порядку», - пояснює комерційний директор АТ «Чернігівгаз» Володимир Щур.

В той же час населення станом на 1 березня 2023 року заборгувало 28,6 мільйонів гривень, а промисловість – 5,7 млн.

У 2023 році ситуація може погіршитися. РГК прогнозує, що через продовження війни рівень розрахунків буде падати. На це впливають також величезні руйнування будинків, підприємств та інфраструктури газорозподільних мереж.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь