Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

День пам’яті жертв політичних репресій

Дата: 21.05.2023 08:10
Кількість переглядів: 1317

День пам’яті жертв політичних репресій в Україні відзначають у третю неділю травня відповідно до Указу Президента України 2007 року. Цього року дата припадає на 21 травня. Такий день було засновано для належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства та відродження національної пам’яті. Також згадана дата має привернути увагу до трагічних подій в Україні, що сталися через насильницьке впровадження комуністичної ідеології.

Скільки було жертв політичних репресій в Україні? Точно визначити цю цифру, на жаль, неможливо. На думку деяких дослідників, за період з 20-х до 80-х років ХХ століття в Україні заарештували більше мільйона осіб. Багатьох із них – розстріляли. Тому, кому пощастило вижити, довелося пройти заслання, тюрми, каторги. Декого примусово відправляли на лікування до психіатричних лікарень.

Терору і репресій зазнали майже всі категорії населення в Україні: письменники, науковці, військові, священники і навіть прості селяни.

Чи не найболіснішою сторінкою в історії українського народу були масові репресії сталінського режиму в 30-х роках. До прикладу, у нашій країні лише в 1937-1938 роках засудили трохи менше, ніж 200 тисяч осіб. Стратили – 122 тисячі людей. 8 березня 1937 року через звинувачення в організації опору диктатурі був розстріляний старший син Михайла Коцюбинського Юрій Коцюбинський. 26 вересня 1937 року у Лук’янівській в’язниці загинув менший син письменника – Роман Коцюбинський. Після арешту Юрія він звернувся з листом до ЦК партії, ставши на захист рідного брата. Реакція на лист – арешт, конфіскація майна, поневіряння родини. Звинувачення було стандартним: ворог народу.

Не один десяток років радянська влада приховувала ці злочини. Аби неможливо було знайти тіла померлих, на місцях їхніх поховань землю розрівнювали бульдозерами, а потім висаджували там дерева; територію могли навіть заливати бетоном.

Один із яскравих символів репресійної доби – Биківнянський ліс на Київщині. Там розташоване величезне місце поховання жертв масових політичних репресій. НКВС на цьому місці облаштувала захоронення розстріляних та закатованих у 30-40-х роках минулого століття. Трагедія у Биківні стоїть на одному щаблі із такими злочинами як Аушвіц, Бухенвальд, Дахау, Бабин Яр.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь