Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Повернення довоєнних правил спадкування

Дата: 06.07.2023 14:36
Кількість переглядів: 1403

Фото без описуПочинаючи з 19 червня 2023 року строки прийняття спадщини в Україні повертаються до довоєнних норм. Отже, для того, щоб прийняти або відмовитися від спадщини встановлено термін в шість місяців.

Такі зміни передбачено положеннями постанови Кабміну № 469 від 9 травня 2023 року, «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату, державної реєстрації та функціонування державних електронних інформаційних ресурсів в умовах воєнного стану».

Спадкування — це перехід прав і обовʼязків від спадкодавця до спадкоємця. Відповідно до статті 1220 Цивільного Кодексу України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, а часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Відповідно, не входять - деякі особисті немайнові права спадкодавця, наприклад, право на членство в об’єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами. Також, до даної категорії відносяться право на аліменти, пенсію, допомогу та інші соціальні виплати.

Слід зазначити, що спадкування може відбуватися за законом або за заповітом.

В тому випадку, якщо фізична особа розпорядилась своєю власністю на випадок смерті та склала заповіт і не скасувала його, то у разі її смерті спадкування здійснюється за заповітом, який є останньою волею спадкодавця. Спадкування за заповітом є пріоритетним по відношенню до спадкування за законом.

Якщо заповіту немає, то спадкоємці мають право успадкувати права й обовʼязки спадкодавця за законом. Підставами для спадкування за законом можуть бути шлюбні, родинні чи сімейні стосунки, а також усиновлення чи перебування на утриманні спадкодавця не менше п'яти років до його смерті.

Законодавством України визначено пʼять черг спадкування за законом. До першої черги спадкування за законом відносяться діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. Друга черга — це рідні брати й сестри, баба та дід. Третя — це рідні дядько й тітка спадкодавця. До четвертої черги спадкоємців за законом відносяться особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини, а до п’ятої черги - інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно.

Також до п’ятої черги спадкування за законом віднесено утриманців спадкодавця, які не були членами його сім’ї, але не менш як п’ять років одержували від нього матеріальну допомогу, яка була основним джерелом засобів до існування.

В разі, якщо спадкоємців певної черги немає, право спадкування переходить до спадкоємців наступної черги.

Згідно із статтею 1270 Цивільного кодексу України щоб отримати свідоцтво про право на спадщину спадкоємцю необхідно її прийняти. Для цього спадкоємцю, який постійно не проживав зі спадкодавцем, необхідно на протязі шести місяців з дня смерті спадкодавця подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини.

Спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку він не заявив про відмову від неї, відповідно до статті 1268 Цивільного кодексу України

Також Цивільним кодексом України передбачено право спадкоємця за заповітом або за законом на відмову від прийняття спадщини протягом строку, встановленого для її прийняття.

За отримання правових консультацій звертайтесь до Семенівського бюро правової допомоги з 8-00 год. до 17-00 год. з понеділка по п’ятницю за адресою: м. Семенівка, вул. Червона Площа, 2, тел.: (04659) 2-18-54 та  Менського місцевого центру з надання БВПД з 8-00 год. до 17-00 год. за адресою: м. Мена, вул. С. Титаренка, 6-А , тел.: (04644) 3-30-01;

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь