Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Алгоритм дій для осіб, які потерпають від домашнього насильства

Дата: 25.07.2023 10:55
Кількість переглядів: 1417

Фото без описуДомашнє насильство завжди має свої ознаки - це умисна дія, що призводить до шкоди фізичному або психічному здоров’ю людини та може відбуватися не тільки між дружиною і чоловіком, а й між дітьми та батьками, йому можуть підлягати літні люди чи співмешканці.

У нашій державі, для попередження цього явища, прийнято Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», окрім того, важливим кроком у боротьбі з насильством стала ратифікація Україною Стамбульської конвенції, яка набрала чинності 1 листопада 2022 року.

Більшість людей асоціює таке насильство з побиттям, стусанами чи нанесенням тілесних ушкоджень. Проте, розрізняють 4 види домашнього насильства – фізичне, сексуальне, економічне та психологічне. Слід зазначити, що психологічне насильство супроводжує всі інші форми домашнього насильства.

Насильне утримання у замкненому приміщенні, постійні погрози позбавлення життя, умисне нанесення побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до травмування чи порушення психічного здоров’я або навіть до смерті постраждалого, а також до приниження його честі та гідності – все це є проявом фізичного насильства.

Сексуальне насильство – протиправне посягання однієї особи або групи осіб на статеву недоторканість іншої людини, примушування до небажаних статевих стосунків, у родині, а також сексуальні дії щодо неповнолітнього члена сім’ї.

Обмеження у доступі чи заборона використовування власних коштів на свій розсуд; позбавлення житла, їжі чи обмеження у доступі до житла або їжі; заборона працевлаштування чи навчання; примушення до жебрацтва - є проявами економічного насильства.

Психологічне насильство – проявляється шляхом погроз, словесних образ, систематичного приниження, залякування та здійснення тиску одного члена сім’ї на психіку іншого. Такі дії зазвичай доводять постраждалого до стану емоційної невпевненості, завдають психологічної травми та шкоди психічному здоров'ю.

Алгоритм дій осіб, які потерпають від домашнього насильства може бути різним в залежності від ситуації та обставин, проте, є декілька основних правил та рекомендацій, дотримуючись яких можна попередити вчинення такого насильства.

Якщо ситуація вдома загострюється, необхідно заздалегідь підготувати так званий «план безпеки»: не залишатися вдома; знайти місце, де можна перечекати небезпеку; спакувати документи та речі першої необхідності; домовитися із сусідами про кодове слово для небезпечної ситуації; пояснити дітям, як діяти в такій ситуації тощо.

У разі, коли особа таки стала жертвою такого насильства варто першочергово викликати поліцію, за номером 102, та звернутися до лікаря у травмпункт або до судово-медичного експерта, щоб своєчасно зафіксувати тілесні ушкодження і визначити ступінь їх тяжкості, необхідно обов’язково вказати, що травми отримані в результаті вчинення домашнього насильства, після чого, скласти письмову заяву про вчинення кримінального правопорушення.

У разі існування загрози життю чи здоров'ю постраждалої особи, з метою негайного припинення домашнього насильства, або недопущення його продовження працівники поліції можуть винести кривднику терміновий заборонний припис на 10 днів, за заявою постраждалої особи чи за власною ініціативою.

Також законодавством України передбачено такий спеціальний захід протидії домашньому насильству, як обмежувальний припис стосовно кривдника. Це встановлений у судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.

Обмежувальний припис підлягає негайному виконанню і видається на строк від 1 до 6 місяців та може бути додатково продовженим ще на строк не більше 6 місяців.

Люди, що постраждали від домашнього насильства, мають право на безоплатну медичну, юридичну та психологічну допомогу.

Нагадуємо, що правову допомогу можна отримати звернувшись до Семенівського бюро правової допомоги з 08-00 год. до 17-00 год. з понеділка по п’ятницю за адресою: м. Семенівка, вул. Червона Площа, 2, тел.: (04659) 2-18-54.

Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 8-00 год. до 17-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Титаренка С., 6-А , тел.: (04644) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь