Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про зміни у законодавстві України стосовно надання допомоги для внутрішньо переміщених осіб

Дата: 11.08.2023 09:35
Кількість переглядів: 1475

Фото без описуВідповідно до статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщена особа – це громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Такі особи мають право на отримання допомоги на проживання. У липні Уряд прийняв постанову «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб», яка внесла зміни до порядку призначення виплат на проживання для ВПО. При цьому розмір допомоги залишився без змін: 3000 грн – для осіб з інвалідністю та дітей (до 18 років); 2000 грн – для інших осіб. Одночасно дана постанова уточнює параметри надання цієї підтримки та встановлює ряд критеріїв, згідно яких вона може бути продовженою або припинятись.

Отже, для всіх ВПО, які проживають в Україні і є внутрішньо переміщеними особами, з 1 серпня і 2023 року було автоматично продовжено виплату допомоги на проживання на 6 місяців, а для окремих категорій отримувачів - ще на 6 місяців. Відповідно до нововведень, загальний термін отримання допомоги не може перевищувати 12 місяців з місяця призначення.

Право на виплату допомоги втратили особи, які повернулися в покинуте місце проживання, відбувають покарання в місцях позбавлення волі, засуджені за злочини проти основ національної безпеки чи оголошені в розшук.

Також особи, які перебували за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, і не повернулися в Україну до 1 серпня. До 30-денного періоду перебування за кордоном не включаються: дні службового відрядження; оздоровлення дітей; лікування чи реабілітації, що підтверджується відповідними документами; стажування. З таких підстав, як як смерть членів сім’ї особи та її родичів, догляд за хворою дитиною віком до 18 років, перебування судових та правоохоронних органах, у зв’язку з якими особа не за власним бажанням не могла повернутися з-за кордону та може підтвердити такі обставини документально.

Орган соціального захисту населення повинен повідомити отримувача виплат у разі припинення надання допомоги. Також відтепер особа зможе дистанційно відмовитись від статусу внутрішньо переміщеної особи, без особистого звернення до органу соціального захисту населення.

Відповідно до пункту 1 вищезазначеної постанови, з 1 вересня 2023 р. виплата допомоги припиняється внутрішньо переміщеним особам, якщо за результатами перевірки встановлено, що після 15 липня 2023 року :

• ВПО, які придбали новий транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше ніж 5 років (крім мопеда або причепа; авто, придбаних волонтерами та переданих на потреби оборони країни, самостійно зібрані транспортні засоби; транспортні засоби, придбані особою з інвалідністю I або II групи; одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через органи соцзахисту населення);

• ВПО, які придбали на суму понад 100 тисяч гривень земельну ділянку, цінні папери, квартиру, будинок (крім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету);

• ВПО, які мають на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у загальній сумі, що перевищує 100 тисяч гривень;

• ВПО, які придбали іноземну валюту (виключення становить валюта, отримана від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківські метали на загальну суму понад 100 тисяч гривень;

• ВПО, які мають у власності придатне до проживання житло (частину житлового приміщення) площею не менше 13,65 кв. метра на одного члена сім’ї, що розташовується на територіях, не включених до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих РФ;

Правова допомога надається Семенівським бюро правової допомоги з 08-00 год. до 17-00 год. з понеділка по п’ятницю за адресою: м. Семенівка, вул. Червона Площа, 2, тел.: (04659) 2-18-54.

Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 08-00 год. до 17-00 год. за адресою: м. Мена, вул. С.Титаренко, буд.6А, тел.: (04644) 3-30-01. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь