Семенівська міська рада
Новгород-Сіверського району Чернігівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Перенесення вихідних та робочих днів за рішенням роботодавця

Дата: 09.02.2024 13:51
Кількість переглядів: 474

Тепер рішення про перенесення вихідних та робочих днів приймає роботодавець, а не рекомендує Кабмін. При цьому таке перенесення має встановлюватися трудовим та/або колективним договором, а у разі відсутності відповідного положення у трудовому та/або колективному договорі – достатньо наказу (розпорядження) роботодавця, погодженого з профспілкою (профспілковим представником)

Фото без опису24 грудня 2023 року набув чинності Закон України від 22.11 2023 № 3494-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань», яким змінено деякі норми законодавства, що регулюють питання надання відпусток, використання вихідних днів тощо. 

Відповідно до внесених змін до ст. 67 КЗпП перенесення вихідних та робочих днів, крім випадків, встановлених цим Кодексом, визначається трудовим та/або колективним договором.

У разі відсутності відповідного положення у трудовому та/або колективному договорі перенесення вихідних та робочих днів здійснюється за наказом (розпорядженням) роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), а в разі відсутності первинної профспілкової організації – з вільно обраними та уповноваженими представниками (представником) працівників.

Зверніть увагу: вилучено норми, за якими Кабмін рекомендував роботодавцям переносити вихідні та робочі дні на підставі видання наказу про перенесення.

Розпорядження КМУ мало рекомендаційний характер – рішення про перенесення робочих днів роботодавець приймав самостійно, про що мав видати наказ або інший розпорядчий документ не пізніше ніж за 2 місяці до перенесення (ч. 5 ст. 67 КЗпП). А що ж тепер? Тепер перенесення, регламентованого Кабміном, не буде. Відповідне рішення приймає роботодавець. При цьому попереджати працівників за 2 місяці вже не треба – головне це зробити до перенесення.

Нагадаємо, що у період дії воєнного стану не застосовуються, зокрема, норми частин третьої - п’ятої статті 67 КЗпП (ч. 6 ст. 6 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).

Головний державний інспектор відділу з питань праці

Управління інспекційної діяльності у Чернігівській області

Центрального міжрегіонального управління

Державної служби з питань праці

Тетяна Черняк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь